6/03/2018

Dlaczego warto stosować sos sojowy

Dlaczego warto stosować sos sojowy? 

Jak wybrać najlepszy sos sojowy?

Czym jest Ponzu?


Czym jest sos sojowy?

Sos sojowy, uniwersalna przyprawa w płynie o głębokim czerwono-brązowym kolorze, przyjemnym aromatycznym zapachu i bogatym smaku jest coraz częściej stosowany jako zamiennik soli. Już kilka kropli wystarczy, aby podkreślić walory smakowe potraw, a dzięki bogactwu naturalnego kwasu glutaminowego wzmocnić i wydobyć delikatne aromaty zawarte w produktach.


Krótka historia sosu sojowego 

Sos sojowy, powstał około 2200 lat temu w Chinach. Podobnie jak wiele słonych przypraw, był stosowany do konserwowania żywności. W VII wieku chińscy mnisi buddyjscy wprowadzili sos sojowy do Japonii, gdzie znany jest jako shōyu (醤 油 shōyu). Termin "shoyu" używany jest w odniesieniu do wielu odmian sosu sojowego.
W połowie XVII wieku opracowano proces naturalnego warzenia sosu sojowego, a sam sos sojowy upowszechnił się na terenie całej Japonii. W 1661 r. produkcję sosu sojowego rozpoczął Hyozaemon Takanashi XIX, członek najstarszej z rodzin, które później zjednoczyły się, tworząc firmę Kikkoman. W ciągu pierwszego roku, mając zaledwie 20 pracowników, Hyozaemon Takanashi XIX wyprodukował 3 000 galonów (około 11 500 litrów) shoyu. W ciągu kolejnych stu lat, rodziny Takanashi i Mogi opanowały rynek sosu sojowego w regionie, a do połowy XIX wieku Noda stała się największym producentem sosu sojowego w regionie Kanto. Zamorski handel japońskim sosem sojowym zapoczątkowali w połowie XVII wieku kupcy holenderscy, ale największą popularność zyskał po II wojnie światowej.

Składniki sosu sojowego 

Naturalnie warzony sos sojowy, powstający w wyniku trwającej kilka miesięcy fermentacji, składa się jedynie z czterech składników: ziaren soi, pszenicy, soli i wody. Nie powinien zawierać w swoim składzie żadnych dodatków (m.in. takich jak karmel, mąka pszenna, kwas mlekowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty ziołowe czy cukier) ani konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników. Wybierając sos sojowy warto zwrócić uwagę na zawartość białka, im wyższa, tym z lepszej jakości produktem mamy do czynienia. Przykładowo, jeden z najpopularniejszych w Polsce, naturalnie warzony sos sojowy firmy Kikkoman, zawiera 10g białka na 100ml i według japońskiego systemu oceny jakości sosu sojowego jest to sos klasy doskonałej

Właściwości sosu sojowego 

Pomimo dość wysokiej zawartości sodu, sos sojowy pomaga zredukować ilość soli w codziennej diecie. Niewielka ilość naturalnie warzonego sosu sojowego podkreśla smak potraw, wydobywa ich głębię i powoduje, że nie ma potrzeby dodawania soli, której nadmiar może wywoływać choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze. Sos sojowy jest też źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B3, błonnika oraz niektórych minerałów, m.in. żelaza, fosforu i manganu. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sos sojowy stymuluje trawienie i obniża ciśnienie krwi.

Charakterystyka sosu sojowego


Istnieje wiele odmian sosu sojowego różniących się konsystencją, czasem fermentacji i smakiem. Najczęściej spotykanymi podstawowymi odmianami odmianami są ciemny sos sojowy i jasny sos sojowy.
Ten ostatni ma lżejszą konsystencję i bardziej słony smak. Często podaje się go jako dip do zanurzania kawałków gotowych już potraw. Ciemny sos sojowy ma bardziej intensywny smak i znacznie ciemniejszy kolor. Ciemny sos sojowy ulega starzeniu o wiele dłużej niż jasny.


Zastosowanie sosu sojowego 

Trudno byłoby wskazać potrawę, w przypadku której nie możemy dodać sosu sojowego. Sos sojowy jest niezbędnym dodatkiem w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Także w kuchni polskiej cieszy się coraz większym uznaniem. Możemy stosować go jako samodzielną marynatę lub jako składnik marynat do wszelkiego rodzaju mięs. Niewielki dodatek sosu sojowego świetnie podkreśla smak zup i sosów, dań z makaronem, gulaszy i potraw jednogarnkowych, w tym bigosu, ułatwiając przy tym trawienie. Naturalnie warzony sos sojowy z powodzeniem zastępuje sól, może być też używany jako zamiennik maggi.
Sos sojowy dobrze komponuje się z takimi przyprawami jak czosnek, cebula i imbir, ale też ze świeżymi warzywami i owocami, i co być może zaskakujące z czekoladą, jako składnik deserów.


Czym jest Ponzu 

Dostępny od niedawna na polskim rynku cytrusowy sos Ponzu produkowany z użyciem cytrusów, mirinu, octu ryżowego i dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi.  Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette.



Źródła:
http://www.soyinfocenter.com/HSS/soy_sauce1.php
https://www.kikkoman.pl
https://food.ndtv.com
https://www.news-medical.net/health/Health-Benefits-of-Naturally-Brewed-Soy-Sauce.aspx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger