6/02/2018

Gelato Festival 2018 w Warszawie

Gelato Festival 2018 w Warszawie już 9-10 czerwca 


Znacie kogoś, kto nie lubi lodów?
Ja nie znam takich osób, a dla wszystkich lodomaniaków mam wspaniałą wiadomość – w dniach 9-10 czerwca odbędzie się w Warszawie Gelato Festival – prawdziwe święto lodów włoskich, podczas którego 16 najlepszych mistrzów lodów powalczy o zwycięstwo i laur najlepszego “lodziarza” Europy. Zostańcie, tak jak my członkami jury publiczności, spróbujcie najlepszych smaków całkowitych nowości podczas ich prapremiery.


“Podróżującą fabrykę lodów” na którą składają się ogromne food trucki będzie można odwiedzić w dniach 9-10 czerwca w godzinach 12.00-20.00. na terenie Wodnego Parku, przy ulicy Dominika Merliniego 4. Liczne degustacje i warsztaty sztuki lodziarskiej, rywalizacja prawdziwych mistrzów to tylko niektóre z wielu atrakcji. Odwiedzający będą mieć okazję nie tylko skosztować smaków najlepszych w Europie, niespotykanych lodów, ale także podczas gier i zabaw edukacyjnych poznać ich historię i tajniki powstawania.
Bilety w cenie 25 złotych (dzieci o wzroście do 1 metra wchodzą bezpłatnie) upoważniają do spróbowania wszystkich niepowtarzalnych smaków biorących udział w konkursie oraz przygotowywanych podczas warsztatów, do uczestnictwa w zajęciach kulinarnych i korzystania z innych atrakcji Gelato Festival, a przede wszystkim do udziału w jury publiczności oraz głosowania na smak, który najbardziej przypadł Wam do gustu.


Podczas zakończonych już włoskich “przystanków” tysiące Włochów zjadło ponad 20 ton najwyższej klasy lodów, wykonanych przez 64 różnych mistrzów. Włosi na swoich “przystankach” także  wybierali ulubione smaki. Jak dotąd zwycięzcami były lody z dziką miętą (Florencja), z orzechami (Turyn), ze słonymi orzeszkami ziemnymi (Rzym) oraz “ogórek, limonka i imbir” (Mediolan).
Jakie smaki wybierzemy podczas polskiego „przystanku”, przekonamy się już niebawem w Warszawie.


Po zakończeniu polskiej edycji wydarzenia, Gelato Festival odwiedzi London (23-24 czerwca) i Wiedeń (6-7 lipca). Finał trasy europejskiej odbędzie się we Florencji podczas Festiwalu “All Star” 14-16 września. W konkursie zostaną wybrani mistrzowie tegorocznej edycji oraz najlepsi z najlepszych, od roku 2010 do dzisiaj. Następnie Gelato Festival wyruszy przez Atlantyk do Stanów Zjednoczonych, gdzie odwiedzi osiem miejsc na zachodnim i wschodnim wybrzeżu.

Tegoroczna, dziewiąta już, edycja Gelato Festival 2018 jest jednocześnie otwarciem Gelato Festival World Masters 2021, wielkiego konkursu dla najlepszych kreatorów lodów na naszej planecie. Lody i ich smaki będą oceniać setki smakoszy przez najbliższe 4 lata na 5 kontynentach. W ten sposób zostanie wyłoniony zwycięzca, który otrzyma tytuł Mistrza Świata w kreowaniu lodów. Najlepsi (8 mistrzów lodów, po jednym z każdego “przystanku”) uzyskają prawo do uczestniczenia w konkursie finałowym.


Ciekawostki o lodach:
W Chinach lody zaczęto produkować już 2000 lat przed naszą erą. Wyrabiano je z mieszaniny mleka, ryżu i owoców. Starożytni Grecy i Rzymianie jedli śnieg z miodem i owocami. Tradycyjne lody indyjskie – kulfi, przygotowywane ze słodzonego i aromatyzowanego mleka powstały w XVI wieku w imperium Mogołów.
W średniowiecznej Europie stolicą lodowych przysmaków stały się Włochy. Kiedy w 1533 roku włoska księżna Katarzyna Medycejska poślubiła księcia Orleanu, Henryka II i przeprowadziła się do Francji, zabrała ze sobą z włoskich szefów kuchni, którzy mieli przepisy na smakowe lody i sorbety. Klasyczne włoskie lody jeszcze bardziej niż pizza czy spaghetti są, z historycznego punktu widzenia, pierwszym produktem, który można nazwać Ambasadorem Włoskiej Kuchni. Wynalazł je w 1559 roku Bernardo Buontalenti, pomysłowy artysta pochodzący z Florencji, który podczas bankietu na dworze Medyceuszy zaserwował pierwszy zimny krem na bazie mleka, miodu i żółtka jajka. Od tamtego czasu lody zaczęły się rozpowszechniać najpierw we Włoszech, a następnie we Francji i całej Europie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger