2/21/2016

Jak rozróżnić dobry i zły cynamon

Cynamon to jedna z najstarszych znanych nam przypraw. Do Egiptu został przywieziony już około 2000 roku p.n.e. Był tak wysoko ceniony, że dawano go w prezencie królom. Wzmianki o cynamonie znajdują się także w Biblii.
Od wieków cynamon był stosowany jako roślina lecznicza. W medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej  używano go do zwalczania problemów trawiennych oraz bóli mięśniowych i menstruacyjnych. Cynamon podawano też w przypadku przeziębienia, a olejek w wykorzystywano do zwalczania  problemów dermatologicznych.
Cynamon stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Wspomaga zwalczanie wolnych rodników, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego.
W wielu krajach, także współcześnie, podaje się cynamon osobom chorym na cukrzycę w celu obniżenia stężenia glukozy.
Na Sri Lance, która jest jednym z największych producentów cynamonu, buduje się płoty z gałęzi cynamonowca, ponieważ ich zapas odstrasza węże.
Problem w tym, że do Europy jest importowana głównie niskiej jakości kora cynamonowca wonnego (tzw. cynamonowiec chiński, z łac. Cinnamomum cassia ), który zawiera 63 razy więcej kumaryny, niż cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum).
Zdaniem  naukowców spożycie nadmiernej ilości kumaryny może wywoływać marskość wątroby i uszkodzić nerki. Stąd m.in. pomysł nadgorliwych urzędników z Brukseli, aby ograniczyć stosowanie cynamonu w produkcji żywności w całej Unii Europejskiej o czym pisałam tutaj.
Jak zatem wybrać dobry cynamon ?
Odpowiedź znajdziecie poniżej


2 komentarze:

  1. A cynamon mielony? Mozna prosic o podpowiedz konkretnej marki/firmy, co kupowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupując cynamon zwróć uwagę na kraj pochodzenia, powinien być podany na opakowaniu.

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger