2/10/2016

Pasztet wegetariański z selerem

Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i....  przynajmniej wiemy co w nich jest.
Inspiracją do tego pasztetu był pasztet przygotowany kiedyś przez Lulu. Ponadto chciałam sprawdzić jak będzie się sprawował mój nowy robot,  zwłaszcza, że ścieranie selera na  tarce nie należy do moich ulubionych czynności. Postanowiłam też lekko zblendować pasztet przed upieczeniem, aby był bardziej kremowy.
Pasztet jest dla nas idealny w smaku, lekko pikantny i łatwy do krojenia.

Składniki
  • 1 średni seler (ok 50 dkg)
  • 1 średnia marchewka 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • około 3/4 szklanki wody
  • około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy)
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie szczypta Vegety
  • sól i  pieprz do smaku
  • tarta bułka do wysypania blaszki
  • foremki aluminiowe do pasztetu
Przygotowanie
Seler, cebulę i marchewkę zetrzeć, czosnek bardzo drobno posiekać.
Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło, liście laurowe i w tym wywarze dusić seler z cebulą, marchewką i czosnkiem przez około godzinę, a następnie wystudzić. Liście laurowe usunąć.
Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Jeśli pasztet ma być kremowy masę można zblendować.
Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis