10/18/2016

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie przygotowujemy od kilku lat. Początek maja to najlepszy czas na wykorzystanie darów Matki Natury. Można wtedy wzbogacić domową spiżarnię także o inne rarytasy jak angielski sos miętowy czy sok z młodej pokrzywy.
Kopalnią wiedzy w tej dziedzinie stała się dla mnie książka Łukasza Łuczaja - "Dzika kuchnia". Książka fascynująca w swojej prostocie i zarazem zmuszająca do zastanowienia nad tym dlaczego w codziennym pędzie nie dostrzegamy, jak wiele bogactw mamy na wyciągnięcie ręki, a płacimy za nie niemałe kwoty w sklepach z tzw. "zdrową żywnością"
Poniższy przepis na doskonały na wszelkie przeziębienia i nieżyty górnych dróg oddechowych Syrop z młodych pędów sosny pochodzi właśnie z wyżej wspomnianej książki. Po przygotowaniu syropu zrobiliśmy też nalewkę alkoholową na pędach młodej sosny zalewając je spirytusem :)
Syrop z młodych pędów sosny ma działanie wykrztuśne i bakteriobójcze.
Dawkowanie syropu z pędów sosny
Profilaktycznie: 1 łyżeczka dziennie, najlepiej rano
Podczas choroby: 3 do 4 razy dziennie po jednej łyżeczce

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie - składniki

  • 60 dag młodych pędów sosny (zbieranych w maju, mają jasnozielony kolor)
  • 5 dag cukru (mój dopisek - połowę pędów zasypałam brązowym cukrem, a drugą połowę białym)

 

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie - przygotowanie

Pędy bardzo drobno posiekać, wrzucić do litrowego słoika, zasypać cukrem i odstawić na tydzień, żeby pościły sok, a następnie odcedzić i rozlać do butelek.
Młode pędy sosny można jeść na surowo. Można używać ich też jako dodatek do słodyczy, ciast itp. Jeśli mają być przechowywane dłużej, trzeba je pasteryzować lub dosypać większą ilość cukru - do 20 dag. Można je też zalać alkoholem, najlepiej w stężeniu 70%. Można również oddzielić na sicie syrop od posiekanych gałązek.

Młode majowe gałązki sosny oraz młode męskie kwiatostany są pyszne na surowo. Zawierają bardzo dużo witaminy C.  Można też dodawać je do zup i sosów. Nadają się  również na sos do spaghetti, świetnie imitujący pesto Taki sos robimy zalewając drobno posiekane młode pędy oliwą i soląc do smaku (możemy też domieszać garść drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich).

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie

Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie


6 komentarzy:

  1. Ha, podczytuję od czasu do czasu bloga Łukasza Łuczaja, więc mogę sobie wyobrazić zawartość książki. Skoro już macie dostęp do pędów młodej sosny, to zadbajcie również o pyłek z tychże pędów. Zmieszany z miodem, poprawia odporność.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć! Ten syrop jeszcze przede mną. Nie mam pod domem iglastych drzew i muszę się wybrać do lasu. Już się nie mogę doczekać, bo 3 różne syropy już za mną. Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz go zrobić jeszcze w tym roku to zostały Ci maksymalnie dwa tygodnie.

      Usuń
  3. Tyle o nim słyszałam, ale jeszzce nie miałam okazji go zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem warto. Jest skuteczny i... smaczny :)

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery , Blogger