Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 

deser z gruszek  prosty przepis.

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.  Możemy je upiec na ruszcie podczas  imprezy na świeżym powietrzu albo na zwykłej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Za każdym razem będą urzekać smakiem.
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami będą też doskonałym dodatkiem do lodów, a w połączeniu z kremowym serkiem i granolą stanowią idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek.

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

proporcje dla 2 - 4 osób
  • 4 - 6 gruszek
  • pół szklanki migdałów
  • pół szklanki orzechów włoskich lub orzechów pekan
  • około 100 ml syropu klonowego lub miodu
PS. Duży wybór syropów klonowych w różnych klasach jakości można znaleźć m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami przepis

Orzechy i migdały rozsypać na tacce do grillowania i prażyć około 8-10 minut mieszając od czasu do czasu, a następnie wymieszać z syropem klonowym.
Gruszki przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na ruszcie lub patelni grillowej przeciętą stroną do dołu.
Na gorące, zdjęte z grilla gruszki  położyć uprażone i wymieszane z syropem klonowym lub miodem, orzechy i migdały

Ile czasu grillować gruszki

Połówki gruszek grillujemy około 10 -12 minut
Ćwiartki gruszek grillujemy około 4 minut na każdym boku

Grillowane-gruszki-z-orzechami-i-migdalami

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

Komentarze

  1. Gruszek w takiej wersji nigdy nie jadłam, ale bardzo zachęcający przepis! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńka! Bardzo lubię :) Myślę, że syrop klonowy z orzechami to super wykończenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surop klonoway, to ta przysłowiowa kropka nad "i" - świetnie podkreśla smak :)

      Usuń
  3. Super połączenie. Dla mnie nawet sama gruszka i orzechy wystarczyłyby! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zobaczyłam te gruszki, to od razu wiedziałam, że przygotowałaś coś dla mnie!
    Kradnę! ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij :) Na zdrowie !
      I pamiętaj - kradzione nie tuczy :)

      Usuń
  5. Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ten przepis, bo akurat szukałam czegoś oryginalnego i bezmięsnego na grilla :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: