Kotlety mielone z mięsa mieszanego

Kotlety mielone z mięsa mieszanego 

Bardzo dobry i sprawdzony przepis na kotlety mielone.

Kotlety mielone z mięsa mieszanego przepis zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku "Kuchni polskiej" pod redakcją dr Stanisława Bergera. I bynajmniej nie dlatego, że nie potrafię zrobić smacznych "mielonych", ale po to, aby przypomnieć sobie, jak się gotowało ponad 50 lat temu. Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole, ale ze wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę i kupować mięso już zmielone.Tym razem jednak postawiłam sobie za cel przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam.

Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki

wg przepisu z 1963 roku
  • 30 dag wołowiny z kością (łopatka)
  • 20 dag wieprzowiny z kością
  • 5 dag cebuli
  • 6 dag czerstwej bułki (w całości)
  • jedna ósma litra wody lub mleka (czyli 125 ml)
  • 2 dag tłuszczu
  • 1 jajko
  • 4 dag tartej bułki
  • 6 dag tłuszczu do smarowania
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego

Bułkę namoczyć w mleku (lub w wodzie), odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, opłukać, odsączyć, obrać z błon i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na krążki, usmażyć. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić dwa razy przez maszynkę, osolić, dodać całe jajko, wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), jeśli potrzeba, dodawać stopniowo wodę lub mleko i wyrabiać do połączenia w jednolitą masę. Uformować z masy mielonej 8 kul, spłaszczyć na grubość 1,5 cm, panierować w tartej bułce, nadać formę owalną,
 

Jak smażyć kotlety mielone z mięsa mieszanego 

Kotlety mielone z mięsa mieszanego smażyć na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu z dwóch stron na rumiano. Pod koniec smażenia, na każdy kotlet dać trochę tłuszczu i dosmażyć w piekarniku około 10 minut. Podawać z ziemniakami, z jarzyną z wody, kalafiorem, marchewką i surówką z warzyw.

Kotlety mielone z miesa mieszanego
Kotlety mielone z mięsa mieszanego

Komentarze

  1. Przepyszny klasyk :)

    Zapraszam do mnie
    http://pelen-brzuszek.blogspot.com/?m=1

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... moja babcia też robiła mielone w podobny sposób, ale nie mam pojęcia, czy mieszała mięso...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy ze starych książek są najlepsze. Nasi przodkowie wiedzieli co dobre, my niestety niepotrzebnie czasami udziwnianiu i zmieniamy klasyki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet najstarsi ludzie lizali paluszki zz kuchni naszej babci :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: