Kotlety mielone z mięsa mieszanego
Kotlety mielone z mięsa mieszanego
Bardzo dobry i sprawdzony przepis na kotlety mielone.
Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku "Kuchni polskiej" pod redakcją dr Stanisława Bergera. I bynajmniej nie dlatego, że nie potrafię zrobić smacznych "mielonych", ale po to, aby przypomnieć sobie, jak się gotowało ponad 50 lat temu. Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole, ale ze wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę i kupować mięso już zmielone.Tym razem jednak postawiłam sobie za cel przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam.
Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki
wg przepisu z 1963 roku- 30 dag wołowiny z kością (łopatka)
- 20 dag wieprzowiny z kością
- 5 dag cebuli
- 6 dag czerstwej bułki (w całości)
- jedna ósma litra wody lub mleka (czyli 125 ml)
- 2 dag tłuszczu
- 1 jajko
- 4 dag tartej bułki
- 6 dag tłuszczu do smarowania
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego
Bułkę namoczyć w mleku (lub w wodzie), odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, opłukać, odsączyć, obrać z błon i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na krążki, usmażyć. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić dwa razy przez maszynkę, osolić, dodać całe jajko, wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), jeśli potrzeba, dodać 3-4 łyżki mleka. Uformować z masy mielonej 8 kul, spłaszczyć na grubość 1,5 cm, panierować w tartej bułce, nadać formę owalną,Jak smażyć kotlety mielone z mięsa mieszanego
Kotlety mielone z mięsa mieszanego smażyć na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu z dwóch stron na rumiano. Pod koniec smażenia, na każdy kotlet dać trochę tłuszczu i dosmażyć w piekarniku około 10 minut. Podawać z ziemniakami, z jarzyną z wody, kalafiorem, marchewką i surówką z warzyw.![]() |
Kotlety mielone z mięsa mieszanego |
Przepyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
http://pelen-brzuszek.blogspot.com/?m=1
Pozdrawiam :)
Hmm... moja babcia też robiła mielone w podobny sposób, ale nie mam pojęcia, czy mieszała mięso...
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńPrzepisy ze starych książek są najlepsze. Nasi przodkowie wiedzieli co dobre, my niestety niepotrzebnie czasami udziwnianiu i zmieniamy klasyki.
OdpowiedzUsuń