9/06/2018

Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej

Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej z poniższego przepisu przygotowywaliśmy podczas Warsztatów z Gwiazdą, które prowadzili Ewa Szabatin i Rafał Maserak.

Ps.Tym razem przepis nie został zilustrowany moim zdjęciem, autorem fotografii jest Paweł Wodyński

Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej - składniki 

  • 2 szklanki mąki (po jednej ryżowej i gryczanej)
  • 2 jajka bio 
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 szklanka wody - może być gazowana 
  • szczypta soli himalajskiej 
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub miód 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • owoce mrożone (np. maliny, truskawki, jagody) 
  • syrop klonowy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  •  jogurt naturalny

Jak zrobić naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej

Do miski przesypuję mąkę. Do mąki dodaję szczyptę soli, łyżkę cukru lub miodu oraz szklankę mleka ryżowego i szklankę wody. Jajka po kolei wbijamy do mąki. Całość miksuję mikserem na gładkie ciasto. Nagrzewamy patelnię, daję 1 łyżeczkę masła klarowanego i wylewam porcje ciasta. Smażę na złoto z obu stron. Smaruję odrobiną masła orzechowego. Podaję ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem zamiast śmietany.

Zdjęcie: Paweł Wodyński

Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger