11/23/2017

Śledzie marynowane z imbirem

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w pierwszych dniach listopada w studio kulinarnym CookUp.
Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre :)
Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”.
Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową (też pojawi się wkrótce na blogu)
Poniżej oryginalny przepis na świąteczne śledzie marynowane z imbirem, a za kilka dnia zapraszam na fotorelację z warsztatów kulinarnych z Kohersen Mycook i Sylwią Chrzanowską.
Mam nadzieję, że śledzie w tej wersji będą Wam smakowały, tak samo jak nam.
Smacznego !

Śledzie marynowane z imbirem
Śledzie marynowane z imbirem

Śledzie marynowane z imbirem - składniki

  • pół kilograma filetów śledziowych (wymoczonych wcześniej w mleku i pokrojonych w kawałki )
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • około 4 cm posiekanego imbiru
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 10 sztuk suszonych śliwek (pokrojonych w paski)
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 łyżki miodu
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 3-4 listki laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, płaska łyżeczka cynamonu, 2 gwiazdki anyżu (zmniejszyłam ilość cynamonu dodając jedynie dużą szczyptę, a anyż pominęłam całkowicie, Paweł nie lubi jego zapachu).

Śledzie marynowane z imbirem - przygotowanie 

Wariant dla tradycjonalistów
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty.
Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut.
Marynatę wystudzić.
Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc.

Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas 30 sekund, prędkość 5-6.
Wlać olej, dodać świeżo zmielony pieprz, sól i podsmażyć – czas 2 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S).
Dodać pokrojone śliwki, imbir, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, anyż i rodzynki. Podsmażyć – czas 4 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S).
Dodać przecier, koncentrat, wlać sok z pomarańczy, miód i nastawić parametry gotowania marynaty – czas 20 minut, temperatura 90, prędkość 2-3.
Odstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć.
Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc.
Śledzie marynowane z imbirem na Wigilię gotowe :)

Śledzie marynowane z imbirem
Śledzie marynowane z imbirem

2 komentarze:

  1. Śledzie z dodatkiem imbiru są bardzo rzadko spotykane ale smakują wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger