Śledzie marynowane z imbirem

Śledzie marynowane z imbirem to kolejna propozycja na świąteczny stół. Przepis na wigilijne śledzie przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Są aromatyczne, o lekko orientalnym smaku - po prostu pycha.
Mam nadzieję, że śledzie w tej wersji będą Wam smakowały, tak samo jak nam.


Śledzie marynowane z imbirem
Śledzie marynowane z imbirem

Śledzie marynowane z imbirem - składniki

  • pół kilograma filetów śledziowych (wymoczonych wcześniej w mleku i pokrojonych w kawałki )
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • około 4 cm posiekanego imbiru
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 10 sztuk suszonych śliwek (pokrojonych w paski)
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 łyżki miodu
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 3-4 listki laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, płaska łyżeczka cynamonu, 2 gwiazdki anyżu (zmniejszyłam ilość cynamonu dodając jedynie dużą szczyptę, a anyż pominęłam całkowicie, Paweł nie lubi jego zapachu).

Śledzie marynowane z imbirem - przepis

Wariant dla tradycjonalistów
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty.
Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut.
Marynatę wystudzić.
Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc.

Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas 30 sekund, prędkość 5-6.
Wlać olej, dodać zmielony pieprz, sól i podsmażyć – czas 2 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S).
Dodać pokrojone śliwki, imbir, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, anyż i rodzynki. Podsmażyć – czas 4 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S).
Dodać przecier, koncentrat, wlać sok z pomarańczy, miód i nastawić parametry gotowania marynaty – czas 20 minut, temperatura 90, prędkość 2-3.
Odstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć.
Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc.
Śledzie marynowane z imbirem na Wigilię gotowe :)

Śledzie marynowane z imbirem
Śledzie marynowane z imbirem

Komentarze

  1. Śledzie z dodatkiem imbiru są bardzo rzadko spotykane ale smakują wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: