Palcówka - domowa kiełbasa suszona dojrzewająca

Bardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu. Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację :)
Nazwa kiełbasy wywodzi się od metody jej wykonania - farsz upycha się w jelicie palcami (ja to z lenistwa zrobiłem przy pomocy maszynki do mięsa).
Przygotowując ją w domu będziecie mieć pewność, że wiecie, co jecie :)

Składniki proporcje na 1 kg mięsa

  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
  • 10 dag słoniny lub podgardla lub bardzo tłustego boczku
  • peklosól - 16 do 22 gramów na kilogram mięsa
  • pieprz 1-2 gramy na kilogram mięsa
  • ziele angielskie - 0,25 grama na kilogram mięsa
  • czosnek - 1-2 gramy na kilogram mięsa
  • gałka muszkatołowa - 0,5 grama na kilogram mięsa
  • cukier - 1 gram na kilogram mięsa 
  • zimna woda - około 50 ml
  • *** opcjonalnie 1-2 gramy mielonej ostrej papryki lub chili w płatkach
  • jelita wieprzowe o przekroju 28-32 mm namoczone uprzednio w wodzie przez minimum 30 minut
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę o wymiarach około 2x3 cm, natomiast  tłuszcz w podłużne paski  - 0,5x1,5 cm. Do mięsa dodać sól peklową, cukier, przyprawy i wodę. Wyrabiać starannie do czasu aż mięso wchłonie wodę i zacznie kleić się do rąk, po czym odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Po tym czasie ponownie dokładnie wyrobić farsz i przy pomocy maszynki do mięsa lub ręcznie napełnić jelita, uformować kiełbaski i zawiązać końce.

Suszenie
Przygotowane kiełbasy powiesić w przewiewnym miejscu na 3 do 7 dni w temperaturze około 18-20  stopni, a następnie na około 2 tygodnie przenieść do chłodniejszego dobrze wentylowanego pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 6 -10 stopni lub powiesić w lodówce (optymalnie rozwiązaniem jest lodówka z systemem "No frost")


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: