TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Szynka peklowana w całości z szynkowaru

Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ?
Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów.
Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :)
Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki.
Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w  szynkowarze nieco mniejsze domowe szyneczki, ale za to......   częściej :)

Składniki

Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 7 dni
Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 7 dni
1 kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki wieprzowej
0.65 kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki wieprzowej
400 ml wody
300 ml wody
40 gramów peklosoli***
26 gramów peklosoli***


Do obliczania ilości soli peklowej korzystam z zamieszczonej na portalu wedlinydomowe.pl  tabeli Dziadka i Szczepana.
*** Można też skorzystać z gotowych, aromatycznych mieszanek peklujących takich jak  Peklosmaczek W lub zamiast w wodzie peklsól można rozpuścić w 0,4 litra przestudzonego wywaru przygotowanego na przykład z:
  • 2-4 ząbków czosnku, 
  • 2-3 ziaren ziela angielskiego, 
  • 1-2 liści laurowych
  • kilkunastu ziaren czarnego pieprzu
Sprzęt
  • szynkowar "Singiel" termometr do mięsa
  • garnek, w którym zmieści się Wasz szynkowar 
  • termometr do mięsa
  • woreczki do szynkowaru lub folia aluminiowa lub osłonki barierowe

Przygotowanie
Mięso umyć i ewentualnie oczyścić z błon, zostawiając tłuszcz. Peklosól rozpuścić w zimnej wodzie lub w wywarze z przypraw.
Mięso w kilkunastu miejscach nastrzyknąć 80 ml solanki (wystarczy do tego duża strzykawka z grubą igłą - do kupienia w każdej aptece), zalać pozostałą solanką i odstawić do lodówki na 7 dni. Jeśli wybieramy inny czas peklowania ilość peklosoli należy skorygować zgodnie z podaną wyżej tabelą.
Temperatura w lodówce powinna mieścić się w przedziale od 4 do 6 stopni C, a całe mięso musi być zakryte.
Każdego dnia mięso odwracamy na drugą stronę.
Zapeklowane mięso umieścić w woreczku do szynkowara lub w osłonce barierowej.
Parzyć w wodzie o temperaturze 72 - 75 stopni do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 68 stopni.
Szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i po przestudzeniu odstawić na kilka godzin do lodówki.


Komentarze