9/09/2018

Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami

Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - smak dzieciństwa


Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi przypominają mi czasy dzieciństwa. To takie moje comfort food, sentymentalna, kulinarna podróż do przeszłości i zarazem kultowe słodycze okresu PRL-u. Najczęściej pojawiały się na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale są odpowiednie na każdą okazję. Moja babcia zawijała je w sreberka i wieszała na choince, jak bombki. Pyszne kruche ciasteczka wypełnione ulubionym kremem, z dodatkiem całych orzechów laskowych lub migdałów zawsze znikały jako pierwsze i to nie tylko za sprawą dzieci. W czasach permanentnego niedoboru słodyczy, kiedy na półkach królowały głównie wyroby czekoladopodobne, ciastka orzeszki były prawdziwym rarytasem.
Najbardziej lubiłam orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami, ale można je wypełnić dowolnym nadzieniem np. masą chałwową, marcepanem, kremem z mleka w proszku lub Nutellą.
Do ich przygotowania potrzebna będzie specjalna patelnia, foremki lub maszynka elektryczna do wypieku "skorupek".

Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi

Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - składniki

proporcje na około 35-45 ciasteczek

Kruche ciasto na orzeszki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 całe duże jajko
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy do ciastek orzeszki

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 80 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki mleka w proszku

Dodatkowo: obrane ze skórki migdały lub orzechy laskowe.

Jak zrobić ciasteczka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami

Wszystkie suche składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Dodać masło, rozbełtane jajko, całość wyrobić na gładkie, jednolite ciasto i odstawić na około 15 minut do lodówki. Z ciasta formować niewielkie kulki, nieco większe od orzecha laskowego i piec na złoty kolor w maszynce do orzeszków lub przeznaczonych do tego foremkach albo patelni.

Przygotowanie kremu czekoladowego: 

Mleko, masło i cukier podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mleko w proszku i cukier waniliowy i cały czas energicznie mieszając ucieramy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadka zagęszczamy mlekiem w proszku.
Tak przygotowanym kremem wypełniamy "skorupki" orzeszków i sklejamy ze sobą. Możemy do środka włożyć migdał lub orzech laskowy. Wypełnione kremem ciasteczka orzeszki odstawiamy do lodówk.

Jak przygotować ciasto na orzeszki i krem czekoladowy w robocie Kohersen Mycook 

Ciasto na orzeszki: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu głównym. Ustawić czas 1 minuta, obroty 5. Gotowe ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę i odstawić na 15 minut do lodówki. Z ciasta formować kulki i piec maszynce lub patelni do orzeszków do chwili uzyskania złotego koloru.
Krem czekoladowy: Mleko, masło i cukier umieścić w naczyniu głównym. Ustawić temperaturę 90 stopni,czas 5 minut, obroty 2
Dodać kakao, mleko w proszku, cukier waniliowy, ustawić czas 3 minuty, obroty 3.
Przygotowanym w ten sposób kremem napełniamy orzeszki i odstawiamy do lodówki.

Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi

 Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger