Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

 dania rybne na Wigilię

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z dań, które pojawi się w tym roku na naszym świątecznym stole. W moim domu rodzinnym zazwyczaj karp serwowany był w klasycznym wariancie - panierowany w mące, jajku, bułce tartej i usmażony. Bardzo lubię karpia w tej postaci, ale ten, którego przygotowaliśmy podczas warsztatów z Instytutem Win Niemieckich i  szefową kuchni Agatą Wojdą jest wyjątkowy - delikatny, soczysty, rozpływający się w ustach. Jednocześnie to jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie pysznego świątecznego dania.

Smażony i zapiekany w piekarniku karp ma jeszcze jedną zaletę - można go przygotować dzień wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem podpiec z cebulą. Unikniemy pryskającego tłuszczu i niepotrzebnego bałaganu w kuchni.

karp-wigiliny-smazona-i-pieczony-w-piekarniku

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

proporcje dla 6 - 10 osób
  • 3 - 4 płaty karpia, oczyszczone i pozbawione ości
  • 1 duże (500g) opakowanie masła klarowanego
  • 100 g świeżego masła
  • 2 cebule pokrojone w krążki
  • mąką pszenna
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sok z 1-2 cytryn
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 jajka
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Płaty karpia kroimy w paski o szerokości około 3-4 cm., przekładamy krążkami cebuli, lekko solimy, oprószamy pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła, najpierw rumienimy na nim cebulę, kiedy nabierze złotego koloru zdejmujemy cebulę z patelni.
W międzyczasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy najpierw w mące, potem w  roztrzepanym jajku, a na koniec w lekko osolonej bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, na rumiano z dwóch stron.
Usmażone kawałki karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy podsmażoną cebulą i wiórkami masła (zwykłego, nie klarowanego), przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy na około 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Serwujemy z gorącym pęczakiem i porcją musu chrzanowego

Przepis na mus chrzanowy

proporcje dla 8-10 osób
  • 500 g sera naturalnego w wiaderku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki chrzanu 
  • sól do smaku

Jak zrobić mus chrzanowy

Mieszamy biały ser z chrzanem, dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy do   lodówki, aby stężał.

karp-wigilijny-smazony-i-pieczony-w-piekarniku
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: