6/25/2018

Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi

Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi na koniec sezonu szparagowego


Zbliża się powoli koniec szparagowego szaleństwa. Chociaż w marketach szparagi możemy kupić przez cały rok, to jednak najlepsze są te z przełomu maja i czerwca oraz początków lipca.
Wypróbowaliśmy w tym roku kilkanaście nowych przepisów z wykorzystaniem szparagów i będziemy się nimi z Wami dzielić w najbliższym czasie.
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi to jeden z naszych faworytów.

Czy szparagi są zdrowe

Nie bez kozery pełna nazwa tej byliny brzmi szparag lekarski (Asparagus officinalis L.) W dawnych czasach szparagi były uważane za afrodyzjak. Współczesne badania naukowe potwierdziły ich działanie moczopędne oraz zapobiegające zaparciom. Zawarta w szparagach asparagina obniża nadciśnienie tętnicze. Szparagi zawierają także wiele cennych dla zdrowa witamin i minerałów m.in. witaminę C, witaminę E, witaminę K, potas, magnez i fosfor. Są również bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia się i kwasu foliowego (10 ugotowanych pędów zaspakaja niemal 50% dziennego zapotrzebowania).
Szparagi są niskokaloryczne 100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 17 kilokalorii.
Prażone nasiona szparagów są uważane za zamiennik kawy.

Co można zrobić ze szparagów

Ze szparagów możemy przyrządzić zupy krem, takie jak ta z poniższego przepisu. Mogą też stanowić składnik rozmaitych sałatek i krokietów (tutaj znajdziecie przepis na. krokiety serowo - szparagowe) Ugotowane szparagi można podawać z jajkiem sadzonym (tzw. szparagi po mediolańsku), z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, sosem vinegret. Szparagi można także zapiekać w piekarniku lub zgrillować.


Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi - składniki

proporcje dla 2-3 osób
  • 500 g szparagów (po odcięciu końcówek zostanie około 400 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej (lub do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek śmietany do dekoracji

Grzanki ziołowe
Kilka kromek czerstwej bułki pszennej pokroić w niewielką kostkę, mocno skropić oliwą i wymieszać. Posypać ulubionymi ziołami, mielonym czosnkiem, ostrą papryką i ponownie przemieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni do zrumienienia (około 10-15  minut).

Jak zrobić zupę krem ze szparagów z grzankami ziołowymi

Szparagi umyć (zielonych szparagów nie musimy obierać), odciąć zdrewniałe końcówki i wyrzucić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Masło roztopić w garnku, dodać cebulę i zeszklić, pod konic dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać pokrojone w około 1 centymetrowe kawałki szparagi (kilka główek zostawić do dekoracji) i mieszając poddusić przez około 3 minuty.
Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i całość zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować około 25 minut.
Całość zmiksować blenderem. 
Zupę krem ze szparagów podajemy z grzankami ziołowymi i kleksem śmietany.

Jak zrobić zupę krem ze szparagów z grzankami ziołowymi w Kohersen Mycook 

Szparagi umyć (zielonych szparagów nie musimy obierać), odciąć zdrewniałe końcówki i wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia głównego Kohersen Mycook włożyć cebulę i czosnek,  zmiksować -  czas 15 sekund, obroty 5.
Dodać masło, ustawić czas 3 minuty, temperatura 90 stopni, funkcja sauté
Dodać pokrojone w około 1 centymetrowe kawałki szparagi (kilka główek zostawić do dekoracji) i poddusić - czas 3 minuty, temperatura 90 stopni, funkcja sauté.
Dodać bulion i gotować czas 25 minut, temperatura 90 stopni, obroty 2
Pod koniec czasu gotowania przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zmiksować pulsacyjnie na gładki krem - prędkość turbo. 
Zupę krem ze szparagów podajemy z grzankami ziołowymi i kleksem śmietany.



Przepis opracowany dla robota Kohersen Mycook

5 komentarzy:

  1. Zupa wygląda wspaniale - już bardzo dawno nie jadłam szparagów, może to dobry moment? :D Niedawno jadłam pyszny krem pomidorowy w restauracji pod Karpaczem - wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią, żebym sama coś w końcu zrobiła :3 Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę eksperymentów ze szparagami w tym sezonie przeprowadziliśmy, ale ta zupa istotnie jest świetna. Polecam i czekam na Twoją opinię :)

      Usuń
  2. Jak ktoś leniwy, to może gotowy groszek ptysiowy dodać.
    lulu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, ale po co. Robiąc grzanki wykorzystasz czerstwe pieczywo

      Usuń
  3. Świetny pomysł na obiad w ciepły dzień :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger