TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta

Zatar przepis na za'atar – arabską mieszankę przypraw 

Jeszcze przed przeprowadzką do Arabii Saudyjskiej często kupowaliśmy gotowy zatar popularną arabską mieszankę ziół. W sumie nie z lenistwa, tylko dlatego, że każda smakowała trochę inaczej. Dopiero w Arabii Saudyjskiej zrozumiałam, że coś takiego jak jeden przepis na zatar nie istnieje i że ta tradycyjna mieszanka przypraw bliskowschodnich od pokoleń zajmuje ważne miejsce w kuchni arabskiej nie tylko jako dodatek do pity, chlebka naan czy mięsa i warzyw pieczonych.

zatar-czyli-zaatar-z-kuchni-emigranta
Jeśli lubisz aromatyczne mieszanki przypraw popularne w kuchniach regionalnych, to przyprawa arabska zatar jest właśnie dla Ciebie.


Podstawowe składniki mieszanki zatar czerwony

  • 1/4 szklanki sumaka,
  • 2 łyżki stołowe tymianku,
  • 2 łyżki stołowe majeranku, 
  • 1 łyżka stołowa prażonych nasion sezamu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • opcjonalnie 1 łyżka stołowa oregano syryjskiego.


Podstawowe składniki mieszanki zatar zielony

  • 3 łyżki stołowe tymianku,
  • 2 łyżki stołowe prażonych nasion sezamu 
  • 1 łyżka stołowa oregano (najlepsze jest oregano syryjskie),
  • 2 łyżeczki sumaku,
  • 1 łyżeczka soli.


Podstawowe składniki mieszanki zatar z okolic Amjun

Przepis zatar Edgarda Sammoura na 30 porcji. Ta pochodząca z północnego Libanu arabska mieszanka zatar świetnie podkreśla smak dań mięsnych i chlebka naan.

  • 1 szklanka suszonego tymianku,
  • 3/4 szklanki  sumaku,
  • 3/4 szklanki prażonego sezamu,
  • 1/4 szklanki suszonego majeranku (opcjonalnie),
  • pół łyżki stołowej mielonego anyżu, 
  • pół łyżki stołowej mielonego cynamonu, 
  • pół łyżki stołowej soli,
  • pół łyżeczki zmielonego kuminu / kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki kolendry mielonej,
  • pół łyżeczki zmielonych nasion kopru.


Jak zrobić zatar w domu?

Bliskowschodnią mieszankę przypraw zatar można przygotować ze świeżych ziół, ale najbardziej popularny jest zatar z ziół suszonych. Gotowy zatar z suszonych ziół nie straci aromatu nawet ponad rok, jeśli będziemy go przechowywać w szczelnym, ciemnym słoiku w lodówce. Składniki mieszanki zatar w powyższych przepisach są różne, ale sposób przygotowania tej tradycyjnej arabskiej przyprawy jest taki sam.

Nasiona sezamu upraż na suchej patelni do czasu, aż zaczną zmieniać kolor i delikatnie pachnieć. Trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią, aby nie przypalić sezamu, ale zajmuje to tylko kilka minut.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. W razie potrzeby możesz zmielić składniki mieszanki zatar (z wyjątkiem sezamu), w blenderze.


Udostępnij przepis zatar czyli za'atar 

Spodobał Ci się nasz przepis na zatar przyprawę arabskiej kuchni regionalnej? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Kuchnia bliskowschodnia jest nam bardzo bliska, na blogu znajdziesz więc dużo przepisów z tego regionu. Arabska mieszanka zatar świetnie podkreśla smak dań z warzyw i past warzywnych (zwłaszcza z bakłażana i ciecierzycy), mięsa i ryb.

zatar-czyli-zaatar-z-kuchni-emigranta
Aromatyczna mieszanka arabska zatar jest u nas niezastąpioną przyprawą.


Do czego wykorzystać zatar? 

Ta popularna arabska mieszanka ziół sprawdza się w każdej kuchni. My bardzo często mieszamy za'atar z oliwą z oliwek i zanurzmy w niej kawałek pity, chlebka naan albo domowego pszennego chleba. Zatar dodaje też do jajek na twardo i świeżych pomidorów.

Ta aromatyczna mieszanka ziół świetnie smakuje też jako posypka do hummusu, baba ghanoush, grillowanego bakłażana. Można nim doprawić warzywa pieczone, sałatki, pilaw, mięso, ryby, a nawet posypać pizzę lub makaron. Wykorzystanie przyprawy zatar ogranicza tylko wyobraźnia.

Bliskowschodnia mieszanka przypraw zatar jest też składnikiem manakesh – drożdżowego placka, który jest bardzo popularny w Syrii, Palestynie i Libanie. To właśnie ta popularna arabska mieszanka ziół nadaje mu charakterystyczny smak i sprawia, że manakish jest tak lubiany.


Jak smakuje zatar i do czego pasuje ta tradycyjna przyprawa kuchni arabskiej? 

Aromatyczne zioła, sumak i nasiona sezamu sprawiają, że mieszanka przypraw zatar ma smak, który trudno pomylić z czymkolwiek innym. Ta popularna przyprawa kuchni arabskiej ma lekko kwaskowy smak dzięki sumakowi, ziołowy od tymianku i oregano, z delikatnie orzechową nutą prażonego sezamu. Gotowy zatar to aromatyczna mieszanka przypraw idealna zarówno do pieczywa, jak i warzyw, mięsa czy dipów.

Ta popularna mieszanka przypraw idealna jest też do kalafiora – pieczonego lub gotowanego, ziemniaków w każdej postaci, świeżością ogórka i pomidorów. Aromatyczne zioła dobrze komponują się z pistacjami, oliwkami, ryżem, a także z cytryną i limonką,

Mieszanka zatar świetnie podkreśla smaku nabiału – szczególnie fety, sera koziego, labneh i gęstego jogurtu.


Przyprawa zatar w kuchni arabskiej 

Zatar, albo jak kto woli za’atar, zatr, satar, zathar, to tradycyjna mieszanka przypraw popularna na Bliskim Wschodzie. Pojawia się w kuchni libańskiej, palestyńskiej, izraelskiej, syryjskiej, kuchni krajów Zatoki Perskiej, egipskiej, a nawet w Maroku i Turcji. I chociaż nazwa jest jedna (no, powiedzmy), to proporcje, składniki i smak – za każdym razem inne.


Przyprawa arabska zatar skład: dziki tymianek, cząber, oregano, sumak i prażony sezam 

W tej tradycyjnej mieszance przypraw arabskich najważniejsze są suszone zioła, najczęściej to dziki tymianek i oregano (najlepsze jest oregano syryjskie). Potem sumak oraz prażony sezam. Do tego czasami dodaje się sól, majeranek, cząber, kolendrę, kumin, nasiona kopru, suszoną skórkę pomarańczową i anyż.

Właściwie każdy może zrobić swoją wersję tej mieszanki ziół i żadna z nich nie będzie „niepoprawna”. Za to lubię mieszankę przypraw zatar.

zatar-czyli-zaatar-z-kuchni-emigranta
Zatar czyli za'atar – z kuchni emigranta.

Komentarze