Babka piaskowa na oleju
Babka piaskowa na oleju
Wilgotna babka piaskowa.
Babka piaskowa na oleju jest równie smaczna jak klasyczna babka piaskowa. Olej rzepakowy z powodzeniem zastępuje masło i nie zmienia też smaku ciasta piaskowego, co przy ciągle rosnących cenach ma niemałe znaczenie. Ta wilgotna babka piaskowa na oleju jest również bardzo łatwa do przygotowania. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie składniki na ciasto piaskowe powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je z lodówki na około 2 godziny przed planowanym pieczeniem.
Babka piaskowana oleju
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 170 ml oleju rzepakowego
- 170 g cukru pudru
- 4 duże jajka
- 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo masło i mąka lub bułka tarta do obsypania formy.
Do tego ciasta możesz też dodać kilka kropli aromatu cytrynowego lub sok z połowy małej cytryny.
Wilgotna babka piaskowa przepis
1. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Oddziel żółtka jajek od białek.
2. Keksówkę o wymiarach 25x11 cm lub formę z kominem o średnicy 22-24 cm posmaruj masłem i obsyp mąką.
3. Olej utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zajmuje to około 4-5 minut.
4. Nie przerywając ucierania dodawaj kolejno po jednym żółtku. Ucieraj na średnich obrotach miksera do połączenia składników, zanim dodasz następne żółtko.
5.
Cały czas ucierając dodaj połowę przesianej mąki.. Kiedy składniki się połączą dodaj pozostałą mąkę i
zmiksuj ciasto na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia
składników. Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 170-175 stopni.
6. Ubij białka jajek na sztywną pianę i na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie wmieszają ją do ciasta.
7.
Przelej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez
około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Najlepiej na około 10
minut przed końcem sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków czy ciasto
jest już upieczone.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw w formie na około 15 minut, a następnie wyjmij i pozwól ciastu całkowicie ostygnąć na kratce. Po wystudzeniu obsyp obficie cukrem pudrem.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na babka piaskowa na oleju ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Dlaczego warto zastąpić masło w przepisach na ciasto olejem rzepakowym?
Olej rzepakowy doskonale sprawdza się jako zamiennik masła w przypadku słodkich i wytrawnych wypieków. Jest zarazem tańszy niż masło, co przy aktualnych cenach także ma duże znaczenie. Większość z nas ma zazwyczaj w kuchni olej do przygotowywania potraw, więc nie ma ryzyka, że akurat zabraknie odpowiedniej ilości masła w lodówce. Zastąpienie masła w wypiekach olejem rzepakowym sprawia, że ciasto jest tańsze, zdrowsze i wegetariańskie. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmienia smaku naszego ciasta. Zastosowanie oleju rzepakowego zamiast masła wpływa także pozytywnie na nasze zdrowie. Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, natomiast tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią serce. Ponadto spożywając żywność roślinną znacznie obniżamy produkcję CO2 i przyczyniamy się do zmniejszenia tempa zmian klimatycznych.
Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie Pokochaj olej rzepakowy. Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych. Materiał powstał we współpracy z PSPO.
Babka piaskowa na oleju.
Babka wygląda bardzo smakowicie. Na oleju nigdy nie piekłam i chyba spróbuję
OdpowiedzUsuńJa w sumie zawsze robię na oleju. Taką wolę :-) Wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńPiękna babka, a ja bardzo lubię Twoje przepisy. Zaciekawiło mnie jak zadziała zastąpienie masła w babce piaskowej i ze zdumieniem przeczytałam, że się olej uciera z cukrem. Na pewno spróbuję, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńBabkę praktycznie od kilku lat robię na dwa sposoby albo z olejem jak u Ciebie w przepisie lub na bazie majonezu. Zdecydowanie wychodzi bardziej wilgotna i pulchna.
OdpowiedzUsuńTaka babka piaskowa zawsze była na stole w moim rodzinnym domu podczas Wielkanocy. Muszę powiedzieć, że tęsknię. Pewnie zrobię w tym roku sama. Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńJak tylko zobaczył przepis na IG to od razu robiłam. Baba jest wyśmienita :) dzięki za podzielenie się przepisem:)
OdpowiedzUsuńJa również piekę na oleju, choć w ogóle sporadycznie robię babki. Twoja wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSpróbuję na oleju, bo u mnie głównie na majonezie wykrzyknik baba jest cudownej urody i chyba ją zrobię przed świętami po to tylko nawet, żeby powtórzyć ją jeszcze ze 2 razy w okresie świąt!
OdpowiedzUsuńBabka na każdy czas. Na śniadanie dla mnie idealna.
OdpowiedzUsuńBabka piaskowa na oleju to najlepszy świąteczny wypiek.
OdpowiedzUsuń