TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kruche babeczki wytrawne

Kruche babeczki wytrawne

Przepis na tarteletki z sałatką z grzybami marynowanymi

Kruche babeczki wytrawne to fajny pomysł na podanie każdej pasty i sałatki w elegancki sposób. Jeśli zastanawiasz się czym napełnić wytrawne babeczki, to ten post jest właśnie dla Ciebie. Takie proste przepisy na szybkie przekąski i przystawki na imprezę zawsze się przydają. Na Wielkanoc najlepszym rozwiązaniem będą kruche babeczki na słono z sałatką jajeczną np. z dodatkiem marynowanych podgrzybków. Są łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym pięknie prezentują się na stole. Wytrawne kruche babeczki przygotujesz ze zwykłego kruchego ciasta, jeśli zamiast cukru dodasz odrobinę soli i pieprzu. Jeśli jednak nie masz czasu, to gotowe babeczki kupisz w większości marketów. 

Domowe kruche babeczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka tygodni. Wypełnione ulubionym farszem, są prostym i pysznym dodatkiem na każdą okazję. 

kruche-babeczki-wytrawne
Wytrawne babeczki na Wielkanoc z sałatką z marynowanymi grzybkami
 

Kruche babeczki wytrawne 

składniki na 12-15 babeczek w zależności od wielkości foremek

  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • szczypta soli 
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 małe jajko 

Farsz do wytrawnych babeczek

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula szalotka lub gruby zielony szczypiorek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 słoik marynowanych podgrzybków, np. Leśne Skarby, które bez problemu kupisz w każdej "Biedronce"
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu lub więcej do smaku
  • opcjonalnie możesz dodać małą ugotowaną marchewkę drobno posiekaną
  • sól i pieprz do smaku

kruche-babeczki-wytrawne
Do tej sałatki wykorzystałam marynowane podgrzybki premium Leśne Skarby, aktualnie można je kupić w Biedronce.

Kruche babeczki wytrawne przepis

1. Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i siekaj nożem do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Alternatywnie możesz umieścić składniki w blenderze i zmiksować. 

2. Do ciasta dodaj jajko i zagnieć na jednolitą masę. Kruche ciasto na babeczki uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 45-60 minut do lodówki.

3. Odrywaj małe kawałki ciasta i wyklej nim foremki do babeczek

4. Wstaw kruche babeczki wytrawne do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz, aż się zrumienią. Zajmuje to około 12-18 minut. 

Farsz do babeczek

1. Cebulę, ogórki, 3-4 marynowane podgrzybki drobno posiekaj. 

2. Wymieszaj z składniki farszu z majonezem i jogurtem, dopraw do smaku solą i pieprzem

3. Napełnij korpusy babeczek farszem i udekoruj podgrzybkiem i zielonym szczypiorkiem..

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na kruche babeczki na słono ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
kruche-babeczki-wytrawne
Kruche babeczki wytrawne.

Komentarze

  1. Pyszne i wszystko można do nich włożyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny, z moimi ulubionymi dodatkami, mniam. Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :) patrze na to cudo i głodna jestem. Uwielbiam Twoje przepisy i cudowne zdjęcia i wiem że na głodniaka nie wolno ich oglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha <3 Uwielbiam takie przekąski, wszelkie babeczki, tartaletki, tarty, zdecydowanie moje smaki :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecudnej urody babeczki wytrawne. Skuszę się i zrobię takich kilka mam akurat foremki do babeczek. Te które mam....to mam nadzieję, że się nadadzą! A Biedronkę mam pod samym nosem !Uwielbiam ich smakowitości Premium!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny przepis na lekkie przekąski. Bardzo dziękuję za przepis, chętnie wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sięgam po jedną babeczkę. Na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis idealnie przed Wielkanocą. Nawet zastanawiałam się co tutaj jeszcze zrobić dodatkowego. Tak się składa,że w czasie wielkanocnego weekendu sporo wędrujemy bo pogoda sprzyja i szkoda siedzieć przy stole,tak więc takie babeczki będą też świetną przegrzyka na trasie z piękną nutą wielkanocnego jajczka. Oczywiście 'Biedronki' u mnie nie ma, jednak na pewno znajdę jakieś marynowane grzybki w polskim sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają bardzo apetyczne, na pewno wypróbuję przepis :D zarówno słodkie, jak i wytrawne babeczki czy tartaleki to moim zdaniem świetna opcja na urodziny, przyjęcia, czy inne okazje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych