TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Majonez curry

domowy majonez z przyprawą curry. 

Majonez curry możesz kupić w sklepie spożywczym, ale przepis na domowy majonez jest tak łatwy i szybki, że lepiej przygotować go samodzielnie. Twój domowy majonez będzie znacznie smaczniejszy, bardziej kremowy i bez zbędnych konserwantów. Zazwyczaj robię ten majonez z surowych jajek, ale możesz też zrobić majonez z gotowanych jajek z przyprawą curry. Obie wersje są tak samo pyszne. Przygotowanie majonezu z curry zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Taki domowy majonez pasuje do jajek, kanapek, frytek, sałatek, mięsa z grilla i wielu innych dań.

Przepis na tradycyjny domowy majonez znajdziesz w artykule Sosy do jajek na zimno. Natomiast na  końcu tego artykułu zamieściłam też przepis na sos majonezowy z curry.

majonez-curry
Domowy majonez z przyprawą curry do jajek i pieczonego mięsa lub mięsa z grilla.
 

Majonez curry

  • 1 duże żółtko,
  • 1 łyżka wody,
  • pół łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub musztardy w proszku,
  • ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego białego lub czarnego pieprzu lub więcej do smaku
  • 1 łyżeczka octu z białego wina lub soku z cytryny,
  • około 250-300 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżka curry w proszku lub więcej, jeśli wolisz ostrzejsze,
  • ćwierć łyżeczki mielonego imbiru lub więcej do smaku,
  • opcjonalnie 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, dodajemy go na sam koniec i krótko miksujemy.

Ps. Musztardę w proszku można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Jak zrobić domowy majonez curry przepis 

1. Wymieszaj ze sobą żółtko, musztardę, wodę, ocet, sól i pieprz i zmiksuj do połączenia składników.

2. Zwiększ obroty miksera i nie przerywając miksowania, bardzo powoli, cieniutką strużką wlewaj olej. Miksuj, aż uzyskasz jasną masę o kremowej konsystencji.

3. Dodaj curry i imbir i zmiksuj do połączenia składników. Sprawdź czy smak Ci odpowiada, w razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub jogurt i ponownie krótko zmiksuj.

4. Domowy majonez curry możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zakręconym słoiczku do 7 dni. 

Sos majonezowy z curry przepis 

wersja ekspresowa dla leniwych i zabieganych 

  • 1 szklanka dobrej jakości majonezu, 
  • pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka stołowa przyprawy curry w proszku,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru, 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • sól i mielony pieprz do smaku.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotowe. 

Uprzedzając pytania - urządzenie na zdjęciu to mikser ręczny Breville z funkcją podgrzewania składników. Więcej na ten temat można przeczytać na stronie Breville Polska

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na majonez curry ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
majonez-curry

 Na zdjęciu powyżej majonez curry, a na zdjęciu poniżej majonez z gotowanych żółtek

majonez-curry

Skąd się wziął majonez 

Zanim sos zwany majonezem pojawił się we francuskich książkach kucharskich w XVIII wieku, w Hiszpanii i we Francji istniało już kilka wersji podobnych sosów, a najstarsze przepisy (z dodatkiem czosnku) sięgają XIV wieku. Prawdopodobnie majonez był "odkrywany" w różnym czasie i w różnych regionach basenu Morza Śródziemnego, gdzie wszystkie składniki majonezu są łatwo dostępne. Co ciekawe - majonez jest mieszanką składników, które  naturalnie nigdy się ze sobą nie łączą czyli oleju i wody. Rolę emulgatora, który odpowiada za kremową konsystencję majonezu pełni żółtko.  

majonez-curry
Majonez curry.

Komentarze

  1. Ciekawa wersja. Robiłam różne majonezy ,ale curry jeszcze nie . Będę musiała kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie z zrobię wersję pierwszą :-D dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny ma kolor … jeszcze nie jadłam majonezu z dodatkiem curry, zapisuję do nadrobienia .

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam smakowego majonezu a ten wygląda świetnie 👏

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych