Zielony koktajl z imbirową nutą

Dopadła nas moda na jarmuż i koktajle z jarmużem. Wszyscy go chwalą, że to zdrowa i smaczna bomba witaminowa.
No cóż, do smaku z lekką goryczką trzeba się jednak przyzwyczaić lub dodać mu odrobinę słodyczy. Wybraliśmy to drugie rozwiązanie, wzbogacając koktajl świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczowy. Dla podkręcenia smaku dorzuciliśmy też kawałek świeżego imbiru.
Dłuższą chwilę zajęło nam wypracowanie proporcji odpowiadających naszym upodobaniom smakowym, ale w końcu się udało.
Po zblendowaniu otrzymaliśmy gęsty, wyjątkowo zielony i pożywny koktajl. Po raz kolejny miło nas zaskoczył Breville Blend-Active Pro miksując wszystko tak dokładnie, że nie znaleźliśmy nawet małego kawałeczka liścia.

Taki koktajl (zwłaszcza z imbirem) jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż poranna kawa, dodaje energii i z powodzeniem zastępuje śniadanie.

Składniki
    • duża garść jarmużu
    • 1 jabłko
    • około 1 cm kawałek obranego imbiru (można dodać mniej)
    • sok z pomarańczy
    • głodomory mogą dodać także bardzo dojrzałego banana, pamiętając przy tym, że jeden średni banan to około 100--120 kalorii (Paweł oczywiście dodaje jeszcze komosę ryżową)
      Przygotowanie
      Wszystkie składniki umieścić w bidonie blendera i dokładnie zmiksować
      Smacznego i na zdrowie ;)



      Komentarze

      Formularz kontaktowy

      Nazwa

      E-mail *

      Wiadomość *


      Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

      Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


      Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

      Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

      A teraz ugotujmy coś wspólnie
      Ola i Paweł

      Znajdziesz nas tutaj

      Znajdziesz nas tutaj: