6/05/2017

Zielony koktajl z imbirową nutą

Dopadła nas moda na jarmuż i koktajle z jarmużem. Wszyscy go chwalą, że to zdrowa i smaczna bomba witaminowa.
No cóż, do smaku z lekką goryczką trzeba się jednak przyzwyczaić lub dodać mu odrobinę słodyczy. Wybraliśmy to drugie rozwiązanie, wzbogacając koktajl świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczowy. Dla podkręcenia smaku dorzuciliśmy też kawałek świeżego imbiru.
Dłuższą chwilę zajęło nam wypracowanie proporcji odpowiadających naszym upodobaniom smakowym, ale w końcu się udało.
Po zblendowaniu otrzymaliśmy gęsty, wyjątkowo zielony i pożywny koktajl. Po raz kolejny miło nas zaskoczył Breville Blend-Active Pro miksując wszystko tak dokładnie, że nie znaleźliśmy nawet małego kawałeczka liścia.

Taki koktajl (zwłaszcza z imbirem) jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż poranna kawa, dodaje energii i z powodzeniem zastępuje śniadanie.

Składniki
    • duża garść jarmużu
    • 1 jabłko
    • około 1 cm kawałek obranego imbiru (można dodać mniej)
    • sok z pomarańczy
    • głodomory mogą dodać także bardzo dojrzałego banana, pamiętając przy tym, że jeden średni banan to około 100--120 kalorii (Paweł oczywiście dodaje jeszcze komosę ryżową)
      Przygotowanie
      Wszystkie składniki umieścić w bidonie blendera i dokładnie zmiksować
      Smacznego i na zdrowie ;)



      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

      Drukuj lub zapisz przepis

      Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger