Zupa cebulowa w pół godziny

Nie mam najmniejszego pojęcia, od kogo nauczyliśmy się robić tą zupę, ale  jest smaczna i pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu

Składniki
  • 4 duże drobno posiekane cebule 
  • 1,5 litra bulionu mięsnego (ten z kostki się w tym wypadku nie sprawdza) 
  • 1,5 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera albo ser (np. cheddar) w cienkich plasterka 
  • 60 g masła 
  • 1 mały ząbek czosnku  
  • 1 bagietka, pokrojona na kromki  
  • sól i pieprz do smaku 
  • ewentualnie szczypiorek do dekoracji 
Przygotowanie
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, do czasu aż zacznie zmieniać kolor.
Dodać mąkę, dobrze wymieszaći podsmażać jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dadać do bulionu mięsnego, doprawić solą i pieprzem i gotować około 15 minut.
Kromki bagietki zgrillować na patelni.
Zupę przelać do miseczek, na górze każdej porcji położyć po kromce zgrillowanej bagietki i posypać startym żółtym serem lub położyć plasterek sera
Wstawić na 10 minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Źródło

Komentarze

  1. To może niedługo zrewanżuję się przepisem na czosnkową w pół godziny :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: