Wegańskie lody z awokado

Wegańskie lody z awokado czyli lody guacamole


Pyszne, domowe wegańskie lody z awokado z dodatkiem soku z limonki można zrobić dosłownie w kilka chwil i to bez użycia maszyny do lodów. Są idealnie kremowe, urzekające świeżym smakiem i przede wszystkim zdrowe. Fit lody z awokado słodzone np. ksylitolem możecie zrobić z mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego.
To kolejny przepis, który przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych pod czujnym okiem Garego Evansa. Dostosowałam go jednak do wymogów diety wegańskiej i kuchni raw food. Może was nieco zaskoczyć dodatek sosu Tabasco do lodów, ale polecam z tego nie rezygnować. To taka przysłowiowa kropka nad "i" - podkreślenie smaku, co zgodnie podkreślają wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować.
Wegańskie lody guacamole są świetne o każdej porze roku.

Ps. Autorką zdjęcia jest Magda Pawlak z Home Photo Shot.

Wegańskie lody z awokado - składniki

na 4-6 porcji:
  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka zielonego sosu Tabasco Green Sauce
  • 1 puszka (400g) mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego  (nie weganie mogą użyć mleka skondensowanego)
  • 5-6 łyżek ksylitolu albo drobnego cukru (lub do smaku)
  • opcjonalnie dla nie przestrzegających diety wegańskiej - około 300 g śmietany kremówki (36%)
  • pół szklanki (lub więcej) posiekanych pistacji do posypania

Jak zrobić wegańskie lody z awokado

Awokado obrać ze skórki i wypestkować. Dodać sok z limonki, mleko, sos Tabasco, cukier lub ksylitol i zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do foremek do lodów lub do płaskiego pojemnika, w którym będziemy zamrażać lody. Wstawić do zamrażalnika, po około godzinie przemieszać i pozostawić na noc. Przed podaniem posypać pistacjami.
Uwaga: Nie weganie mogą dodać do masy z awokado ubitą na sztywno śmietanę i całość wymieszać.

Wegańskie lody z awokado

Wegańskie lody z awokado

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: