Chleb pita

Pita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis przypadnie do gustu.
W Arabii Saudyjskiej duża pita kosztuje 1 SAR czyli niespełna 90 groszy.

Z ciekawostek - tutaj prawie nikt z moich Kolegów (a właściwie ich Żon lub maid) nie używa oliwy z oliwek. Bardzo popularny i wysoko ceniony jest za to olej kukurydziany i słonecznikowy.

Chleb pita

proporcje na 12 chlebków
  • 500 g mąki pszennej (najlepsza byłaby z pszenicy durum)
  • 1 szklanka wody
  • 7 g drożdży instant - w Polsce najczęściej tyle jest w jednym opakowaniu chociaż np. Delecta ma opakowania 8 gramowe
  • 2 łyżki stołowe mleka (można pominąć, ale moim zdaniem z mlekiem są smaczniejsze)
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie duża szczypta cukru (nieco mniej niż pół małej łyżeczki)
  • olej do posmarowania placków i blachy

Jak zrobić chleb pita

W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i ewentualnie cukier.
W rondelku podgrzać do temperatury 45 - 50 stopni wodę z mlekiem i olejem, a następnie dodać do wymieszanej z drożdżami i pozostałymi składnikami mąki.
Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką).
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić przez kilka minut, a następnie podzielić na 12 porcji i rozwałkować je na okrągłe placki o grubości 7-8 mm.
Placki przekryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a po wyrośnięciu przygnieść dłonią brzegi placków.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C.
Posmarować wierzch placków olejem i ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia.
Piec około 12-15 minut aż napęcznieją, tworząc w środku kieszonkę.
Najlepsze są pity pieczone nad ogniem, na takiej zaokrąglonej blasze jak widzicie na drugim zdjęciu.



Komentarze

  1. chyba najlepszy przepis w internecie

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiem nieskromnie - wiem, że jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czym konkretnie drożdże instant miałyby się różnić od suszonych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże instant są bardziej skoncentrowane niż drożdże suszone stąd różnica w przelicznikach

      Usuń
  4. Już wiem, czyli 7 *1,33= 9,31
    Jak dobrze, że ten internet istnieje :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: