TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Świąteczne miodowe pierniczki Emilki

Pierniczki, które widzicie na zdjęciu zrobiła.... 7-letnia Emilka, córka naszych przyjaciół. Pomoc ze strony mamy Emilki ograniczała się do roztopienia masła i włożenia ciastek do piekarnika.
Wniosek z tego jeden - dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli się ma tylko 7 lat :)
Składniki - ilość na około 40 pierniczków
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szklanki miodu (każdy będzie dobry z wyjątkiem miodu spadziowego)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym)
  • 125 g mała
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy piernikowej z tego przepisu
  •  łyżka stołowa sody oczyszczonej
Przygotowanie
Masło roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać miód, cukier, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, a na końcu jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. 
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki.
Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu pierniczki można polukrować i ozdobić posypką lub opruszyć cukrem pudrem.
Pierniczki zaraz po upieczeniu są dość twarde, miękną dopiero po kilku dniach.
Warto zrobić większą porcję tych miodowych słodkości, ponieważ można je przechowywać nawet kilka tygodni. Takie pierniczki to wymarzona dieta dla łasuchów.




Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych