Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru

Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru Bardzo dobre żeberka w marynacie z miodu i musztardy Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru należy do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku.  Kiedyś przyrządzaliśmy je w piekarniku, ale od kilku lat żeberka w miodzie robimy w wolnowarze.  
Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku. Zwłaszcza, jeśli kupię żeberka kąty. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami.
Przepisy na wolnowar znajdziesz na czteryfajery.pl

Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak działają i do czego można je wykorzystać, to tutaj znajdziecie przygotowany przez mnie opis "Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać"

przepis-na-zeberka-z-miodem-z-wolnowaru
Źeberka z miodem z wolnowaru

  • 1,5 kg żeberek
  • olej do smażenia 
  • Marynata - wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
    • 5 łyżek miodu (lipowy, wielokwiatowy)
    • 1 łyżka musztardy
    • 5 łyżek wody
    • 3 łyżki oleju
    • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane, ale możesz zastąpić granulowanym)
    • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub mała papryczka chili drobno posiekana
    • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    • opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne
    • sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce)
Ps. Jeżeli nie chce Wam się samodzielnie przygotowywać marynaty możecie użyć gotowych, dostępnych w sklepach mieszanek przypraw do żeberek z miodem. 

Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru

1. Żeberka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na porcje.
2. Każdy kawałek obtaczam w marynacie i układam ciasno obok siebie w głębokim naczyniu. Naczynie zawijam folią i wstawiam na noc do lodówki.
3. Następnego dnia podsmażam mięso (układając je najpierw kością do góry) na bardzo gorącym oleju. 4. Smażę do czasu, aż każda porcja dość mocno zbrązowieje. Odwracam żeberka na drugą stronę i smażę jeszcze 2-3 minuty. Wlewam pozostałą po marynowaniu marynatę, wstawiam misę wolnowaru do podstawy grzewczej i uruchamiam wolnowar.
5. Czas wolnowarzenia
  • opcja low - od 6 do 7 godzin
  • opcja high - od 4 do 5 godzin
przepis-na-zeberka-z-miodem-z-wolnowaru
Przepis na żeberka z miodem z wolnowaru

Komentarze

  1. Narobiliście mi apetytu, aż się chce zjeść te ze zdjęcia. To było w wolnowarze smażone czy na patelni ?
    Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usmażone w wolnowarze wyposażonym w misą z powłoką DuraCeramic.
      Te misy można też wykorzystywać w piekarniku i na wszelkiego rodzaju płytach kuchennych - od gazowych po indukcyjne.

      Usuń
  2. dziś się za nie zabieram! wszędzie widziałam raczej przepisy na wolnowar, aby mięso podpiec przed podaniem w piekarniku, ale wlasnie fajnie, ze ktoś zrobił opcję z samym wolnowarem i będę mogła wasz przepis przetestowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę potrzeby podpiekania mięsa w piekarniku. Dla mnie to zupełnie bez sensu

      Usuń
  3. uwielbiam przepisy do wolnowaru, nie ma przy tym duzo roboty, nie msuze pilnować, mam taki duzy Crock-Pot 5,7 litra polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także uwielbiam moje wolnowary - mam aktualnie 2 z misą kamionkową (4,7 litra i 5,7 litra) i jeden z powłoką DuraCeramic o pojemności 6 litrów

      Usuń
  4. Hej! Można obsmażyć mięso dzień wcześniej i rano wrzucić do crock pota? Lub pominąć smażenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu można obsmażyć dzień wcześniej. Można też pominąć smażenie, ale podsmażone są moim zdaniem smaczniejsze.

      Usuń
    2. można podsmażyć pod warunkiem i przechowywać pod warunkiem że nie będą cześciowo surowe.

      Usuń
  5. Jaki wolnowar? Jaka pojemność ? Ja mam o crock pot 5,7l i zupełnie wystarcza na żeberka dla całej rodziny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do podanej w przepisie ilości wystarczy wolnowar o pojemności 4,5 litra

      Usuń
  6. Czy do tych żeberek można dorzucić do wolnowaru warzywa pokrojone w kostkę?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: