TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad?
Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak.
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy do moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie smaczna jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów.
Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji.
Jedynie cena będzie niższa :)
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - składniki

  • 1 mały kalafior - około pół kilograma po oczyszczeniu z zielonych części (można zastąpić mrożonym) 
  • 2 małe ziemniaki 
  • 1 mała cebula
  • około1 litr bulionu warzywnego  
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • około 100 ml śmietany do zup (o zawartości tłuszczu 18%)
  • 2 łyżki oleju lub masła do smażenia
  • sól i pieprz do smaku 
  • płatki chili i natka pietruszki do dekoracji 

 

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - przygotowanie

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - wariant dla tradycjonalistów
Cebulę drobno pokroić i poddusić przez kilka minut na maśle lub oleju, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić jeszcze przez około 5 minut. Przełożyć do garnka. Na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu podsmażyć przez 2 - 3 minuty różyczki kalafiora i przełożyć do garnka.
Warzywa zalać bulionem, tak aby były całkowicie zakryte i gotować do miękkości (około 30 - 40 minut). Ugotowaną zupę zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, dodać pokruszony ser i powoli wlać do zupy. Całość zmiksować.  
Zupę krem z kalafiora z serem pleśniowym można podawać z chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami.

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Cebulę wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6.
Dodać olej i podsmażać przez dwie i pół minuty w temperaturze 90ºC, z prędkością 1.
Dodać pokrojone ziemniaki, różyczki kalafiora i bulion i gotować przez 30 minut w temperaturze 100ºC  z prędkością 2. 
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, dodać pokruszony ser i powoli wlać do zupy. Całość zmiksować używając prędkości "turbo"
Zupę krem z kalafiora z serem pleśniowym można podawać z chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami.

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym

A może masz ochotę na:
Azjatycki bulion z wolnowaru
Chińska zupa bogów
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków
 

Komentarze

  1. Uwielbiam zupy - krem, ten wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzeniem czytelników było, aby na blogu pojawiło się więcej zup, więc w najbliższym czasie będą publikowała przepisy na zupy - krem

      Usuń
  2. oho! wrzucam do przepiśnika! ale smakowicie wygląda :) w przyszłym tygodniu zagości u nas na stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba. Jeśli zależy Ci na bardziej wyrazistym msmaku, możesz dodać także Zielony pieprz i zwiększyć ilość sera

      Usuń
  3. Ser pleśniowy lubię, ale nigdy go nie dodawałam do zup. Kalafior uwielbiam w każdej postaci, więc chętnie wypróbuje twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dosyć często dodaję ser pleśniowy do zup i sosów. Bardzo fajnie podkreśla smak potraw.

      Usuń
  4. Kalafior ma jednak specyficzny smak i zapach, nie każdemu podejdzie. Pomysł z serem pleśniowym może być dobrym rozwiązaniem w takim przypadku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przez bardzo długi czas nie mogłam się przekonać do kalafiora, ale teraz jadam go bardzo chętnie.

      Usuń
  5. Bardzo chętnie wypróbuję przepis. Kocham takie zupy <3 A kalafior jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooooo, MEGA! Przepis niewątpliwie wpada na listę: "Zrób koniecznie", a sama strona wpada do ulubionych kulinarnych :) Bardzo ciekawy pomysł i super zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam "kalafiorówę" ale jeszcze nigdy nie próbowałem jej robić z serem pleśniowym. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do odważnych świat należy - zawsze jest kiedyś ten "pierwszy raz" :D

      Usuń
  8. Obłędna zupa i zdecydowanie moje smaki . Artur

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych