Kawa energetyczna przepis Stefanii Korżawskiej

Kawa energetyczna przepis Stefanii Korżawskiej

Gotowana kawa dla zdrowia i urody.

Kawa energetyczna przepis Stefanii Korżawskiej nie jest tym samym co kawa kuloodporna. Energetyczna kawa Korżawskiej ma przede wszystkim działanie rozgrzewające. Według autorki wzmocnia nerki, jelito grube i żołądek, poprawia pamięć i koncentrację, ale nie powoduje pobudzenia nerwowego i niepokoju serca. Podobno kawa wg przepisu Stefanii Korżawskiej nie wypłukuje magnezu i witaminy B, ani nie zakwasza organizmu. Wszystkie jej składniki powinny pochodzić z upraw ekologicznych.

Przepis na energetyczną kawę Stefanii Korżawskiej pochodzi z książki Słoneczne zioła na chrypki, grypki, przeziębienia. Podaję go jako ciekawostkę, bowiem ta kawa ma wielu zwolenników. 

kawa-energetyczna-przepis-stefanii-korzawskiej
Kawa wg przepisu Stefanii Korżawskiej rozgrzewa i wzmacnia organizm oraz poprawia  kondycję skóry i włosów.
 

Energetyczna kawa Stefanii Korżawskiej przepis

  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy naturalnej odmiany Arabica, u nas to Kolumbia Excelso EP Medellin
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku, ale sugeruję zmniejszyć ilość do szczypty, ponieważ jest zbyt mocno wyczuwalny,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 1 łyżeczka miodu.

Kawa energetyczna Korżawskiej przepis

1. Do garnuszka wlej półtorej szklanki przefiltrowanej wody.

2. Dodaj świeżo zmieloną kawę, kminek, cynamon, szczyptę kardamonu, miód i gotuj około 2 minut.  

3. Przecedź kawę. Tę kawę pijemy zawsze gorącą.

Klika słów o kawie Kolumbia Excelso EP Medellin 

Kolumbijskie kawy słyną ze swojej wysokiej jakości. Kolumbia Excelso EP Medellin to  kawa z gatunku Arabica o dużych ziarnach o przekątnej 15-16 mm. Uprawiana jest na wysokości około 1100-1500 m n.p.m. Ziarna kawy są ręcznie sortowane w celu usunięcia uszkodzonych ziaren i ewentualnych zanieczyszczeń, świadczy o tym oznaczenie EP (European Preparation). To zarazem gwarancja, że ziarna przeszły dodatkową kontrolę jakości. Region Antioquia/Medellin jest jednym z większych obszarów uprawy kawy w Kolumbii. Takie informacje znalazłam na stronie www.tommycafe.pl 

Wyraźny aromat kakao, delikatny orzechowy posmak i wysoka jakość ziaren sprawiają, że  Kolumbia Excelso EP Medellin jest, moim zdaniem, jedną z najlepszych kaw do przygotowania napoju kawowego Stefanii Korżwskiej. 

Spodobał Ci się przepis na kawę energetyczną Korżawskiej ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery. 

kawa-energetyczna-przepis-stefanii-korzawskiej
Kawa energetyczna przepis Stefanii Korżawskiej.

Komentarze

  1. Dodatek kminku wydaje się bardzo kontrowersyjny, alele chętnie spróbuję. Smak wydaje się być niebanalny. Zrobię z ciekawości;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I znów mityczne "zakwaszanie organizmu". Rozumiem, że polska edukacja szkolna kuleje ale to już zaczyna być dramat.
    I, jakkolwiek nie neguję niczyjego prawa do psucia kawy w dowolny, wybrany przez daną osobę sposób to czy nie taniej byłoby użyć tutaj dowolnej, marketowej mieszanki odpadów sprzedawanej jako "kawa mielona"? Rezultat smakowy taki sam, wydatek mniejszy i dobra kawa nie idzie na zmarnowanie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawy z kminkiem jeszcze nie piłam... Wydaje mi się niepotrzebnym dodatkiem. Poza tym obalono już mit, że kawa zakwasza organizm.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem fanem kawy. To coś dla mnie :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cynamon i kardamon dodaję, ale kminek? Szkoda, że już tk późno, bo jeszcze dzisiaj bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jestem smakoszką kawy, ale wiem komu polecę ten przepis, zwłaszcza na jesienną niemoc ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Intrygujący dodatek ten kminek. Nie przepadam za jego smakiem i zastanawiam sie czy taka kawa by mi posmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak jak już wcześniej pisałam, chętnie spróbuję tej kawy, ale bez dodatku kminku, za którym niestety nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka kawa to dla mnie ale bez kminku. Nigdy go nie lubiłam i kojarzy mi się z kiszoną kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kawa i kminek chyba mnie nie uwiedzie, choć...kto wie. Czasami szokujące połączenia okazują się bardzo trafione.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kawe kocham ale z kminkiem broń Boże, nie znoszę tego drugiego i po prostu nie przeszłoby mi przez gardło. Tak więc tym razem dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy niezbędny jest do tego tygielek?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: