Bawarka

Bawarka

Jak zrobić herbatę z mlekiem.

Bawarka popularnością cieszy się w wielu krajach, choć przepisy znacznie się różnią. Część miłośników tego napoju twierdzi, że bawarka to herbata z mlekiem, inni uważają, że to mleko z dodatkiem esencji herbacianej. Jedno jest natomiast pewne, mleczna herbata bawarka będzie odpowiednim napojem zarówno do śniadania, jak i do kawałka ciasta w leniwe popołudnie. 

Co to jest bawarka

Bawarka to napój wywodzący się z kuchni francuskiej w skład którego wchodzą mleko, esencja herbaciana, cukier i alkohol (arak, rum, brandy). Bawarkę możesz przygotować zarówno na bazie czarnej herbaty, jak i herbat z dodatkami smakowymi i wzbogacić cynamonem, cukrem pudrem wodą z kwiatu pomarańczy, żółtkami jaj lub innymi składnikami. Coraz większą popularność zyskuje też bawarka na bazie zielonej herbaty.

bawarka
Jak zrobić herbatę z mlekiem - przepis na bawarkę.

Bawarka przepis

proporcje dla 3-4 osób

  • 1 szklanka mocnej czarnej herbaty lub herbaty smakowej np. English Breakfast lub Earl Grey,
  • 2 szklanki mleka
  • cukier do smaku
  • opcjonalne dodatki: rum lub brandy, szczypta cynamonu

Herbatę zalej wrzątkiem i zaparzaj przez 3 do 5 minut. Mleko podgrzej do temperatury około 70 stopni. Do filiżanek wlej mleko i dodaj gorący napar herbaciany. Dosłódź do smaku i ewentualnie dodaj rum lub brandy i szczyptę cynamonu. 

Przepis na bawarkę nie jest jak widać skomplikowany, ale warto pamiętać, że o jej smaku decyduje przede wszystkim dobrej jakości napar. Moim zdaniem najlepszą bawarkę przygotujesz na bazie herbat cejlońskich takich marek Basilur lub  Tipson.

Jaka herbata do bawarki

Jedną z największych zalet bawarki jest możliwość eksperymentowania z różnymi gatunkami herbat. Do przyrządzenia tego napoju odpowiednie będą zarówno herbaty czarne i zielone, jak i herbaty z dodatkami smakowymi np. Earl Grey. Anglicy do herbaty z mlekiem najczęściej wybierają English Breakfast Tea na bazie herbat ze Sri Lanki, która kiedyś była kolonią brytyjską. Tajska herbata z mlekiem powstaje na bazie cejlońskich herbat liściastych, korzennych przypraw i mleka skondensowanego. Na subkontynencie indyjskim popularna jest masala chai indyjska herbata rozgrzewająca. Możliwości jak widzisz masz bardzo dużo.

Mleko z herbatą czy herbata z mlekiem.

Nawet w tej kwestii czy mleko wlewamy do herbaty czy herbatę do mleka zdania są podzielone.  Anglicy uważają dolewanie mleka do herbaty za profanację tego napoju, w Polsce zazwyczaj do zaparzonej herbaty dolewa się zimne lub mocno podgrzane mleko.

bawarka

Skąd pochodzi bawarka

Historia tej mlecznej herbaty sięga XVII wieku, w Paryżu serwowano ją już w 1656 roku i była znana pod nazwą bavaroise. Herbata bawarka swoją nazwę zawdzięcza bawarskim książętom z rodu Wittelsbachów którzy często odwiedzali paryską kawiarnię Café Procope i zamawiali herbatę z mlekiem i słodkim syropem z paproci. Stamtąd, w czasach Sejmu Czteroletniego, bawarka wraz z francuskimi emigrantami trafiła do Polski i na Martynikę, gdzie zamiast likieru dodawano rum.

Autorka książek kucharskich z okresu XX-lecia międzywojennego Maria Disslowa nadała bawarce nazwę ukropek. Zgodnie z promowanym przez nią przepisem był to słodzony cukrem napój przyrządzany ze śmietanki i wrzącej wody w równych proporcjach. Co ciekawe, ukropek nie zawierał esencji herbacianej. Współcześnie w Polsce nazwą bawarka określa się herbatę z dużą domieszką mleka, ale bez alkoholu. Taka wersja polecana jest mamom, które tradycyjnie karmią piersią, aby zwiększyć laktację, chociaż badania naukowe tego jednoznacznie nie potwierdzają.

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się artykuł jak zrobić herbatę z mlekiem ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten tekst na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

 Do aranżacji zdjęć bawarki wykorzystałam:

  • Herbata w puszce Tower of London marki Basilur,  www.sklepzherbatami.pl
  • Kubki z kolekcji Quessant, www.szklofrancuskie.pl 

bawarka
Bawarka.

Komentarze

  1. Ostatnio miałam gości i oni pili bawarkę:-) Jakoś nie przemawiała do mnie taka herbata, ale przy nich spróbowałam i bardzo mi smakowała :-) Grunt to dobry produkt, jeśli herbata jest dobra to efekt końcowy również będzie smakował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Francuska bawarka jest najlepsza. Uwielbiam nie tylko ją pić, ale także przyrządzać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: