TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca

Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca

Tradycyjna herbata z mlekiem i przyprawami dobra na przeziębienie.

Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca z mlekiem i przyprawami wraca u nas do łask, kiedy za oknem wiatr, deszcz lub śnieżna zawierucha. Masala chai pochodzi z subkontynentu indyjskiego, ta pyszna herbata rozgrzewająca, zyskała popularność na całym świecie i jest dziś serwowana w najlepszych herbaciarniach i restauracjach. Nazwa masala chai doczekała się nawet spolszczenia na masala czaj. Herbata masala Chai doskonale smakuje i bardzo dobrze rozgrzewa w chłodne dni.

masala-chai-indyjska-herbata-rozgrzewajaca
Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca, dobra także na przeziębienie. 

Przepis na Masala Chai, w zależności od regionu, może się różnić, zarówno proporcjami wody i mleka, jak i rodzajami użytych przypraw i sposobem przygotowania. Główne składniki to mocna, czarna herbata, mleko, imbir i zielony kardamon. Oprócz nich, do masala czaj dodaje się aromatyczne przyprawy - laski cynamonu, goździki, imbir. W niektórych regionach również ziarna czarnego pieprzu i gwiazdki anyżu. W Indiach niemal każda rodzina kultywuje swoją własną metodę przygotowania masala caj.

Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca

główne składniki

Mieszanka przypraw do Masala Chai nazywa się karha

    • około 1,5 cm kory cynamonu
    • 2 strąki zielonego kardamonu
    • 2 goździki 
    • opcjonalnie 1 gwiazdka anyżu
    • opcjonalnie 2-3 ziarna czarnego pieprzu
    • 1 cm kawałek świeżego imbiru

    Melasę z trzciny cukrowej i zielony kardamon w ziarnach oraz wiele innych indyjskich przypraw można zamówić przez Internet.

    Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca przepis

    1. Karha, czyli przyprawy do Masala Chai rozgniatam w moździerzu, nie ucieram ich, a jedynie miażdżę.

    2. W rondelku podgrzewam wodę, doprowadzając ją do wrzenia. Dodaję zmiażdżone przyprawy i gotuję przez około 3 minuty na średnim ogniu. Dodaję cukier, herbatę liściastą Assam i gotuję jeszcze przez 2-3 minuty. Im dłużej będziesz gotować Masala Chai, tym bardziej intensywny smak i aromat napoju otrzymasz..

    3. Do rondelka z herbatą wlewam mleko, ponownie doprowadzam niemal do wrzenia i gotuję na średnim ogniu kolejne 3 minuty. Zdejmuję z ognia i pozostawiam jeszcze na minutę.

    4. Herbatę cedzę przez sitko i rozlewam do kubeczków. Podaję gorącą. Masala Chai pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Ten indyjski napój herbaciany świetnie rozgrzewa, warto go spróbować, zwłaszcza jeśli jesteś przeziębiona.

    Udostępnij przepis na masala chai

    Spodobał Ci się nasz artykuł masala chai indyjska herbata rozgrzewająca? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

    Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca

    Ciekawostki o masala chai

    Historia napoju przypominającego Masala Chai sięga co najmniej 5000 lat wstecz. Niektórzy twierdzą, że znany był nawet wcześniej, podawano go jako lek na wiele dolegliwości. W starożytnych Indiach słowo chai nie było terminem używanym do określenia herbaty, oznaczało wszelkiego rodzaju zioła, które można było zaparzyć. Dopiero w 1823 roku Brytyjczycy Robert i Charles Bruce odkryli w indyjskiej prowincji Assam dziko rosnące krzewy herbaciane.

    Przepis na karha - przyprawy do masala chai nawiązuje do starożytnych tekstów ajurwedyjskich. Bazę karha stanowi imbir i zielony kardamon, do których dodawane są pozostałe przyprawy.

    Chociaż nie istnieje jeden precyzyjny przepis, to podstawowe składniki Masala Chai stanowią: czarna, mocna herbata, której smaku nie zniszczą liczne aromatyczne dodatki, mleko i słodziki takie jak cukier, miód czy melasy. W Indiach do słodzenia Masala Chai używa się najczęściej nierafinowanego cukru trzcinowego zwanego jaggery.
    W Kaszmirze Masala Chai przygotowuje się z wykorzystaniem zielonej herbaty gunpowder, natomiast w Malezji mocną herbatę miesza się z gęstym skondensowanym mlekiem i cukrem.

    masala-chai-indyjska-herbata-rozgrzewajaca
    Masala chai indyjska herbata rozgrzewająca

    Komentarze

    1. Masala chai wciąż jest mało popularna. Z tego co obserwuję, przeważnie wybiera się herbatę z miodem, imbirem lub cytryną. A masala chai gdzieś dopiero potem.

      OdpowiedzUsuń
    2. Spróbowałabym z czystej ciekawości - uwielbiam herbatki :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Och uwielbiam, nie wiedzialam ze to indyjski przepis, bo herbata z mlekiem kojarzy sie z Wielka Brytania, ale przeciez Indie to byla kolonia. Przyznam sie, jednak, ze mam w swoim zyciu epizod naduzywania herbaty z mlekiem (ale pilam ja litrami), natomiast polecam ostroznosc, bo po prostu idzie w biodra. Przynajmniej mi mocno poszla swojego czasu, ale juz zrzucilam je hi hi hi Pozdrawiam serdecznie Beata Redzimska

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam, wczoraj mieliłam kolejną porcję przypraw, domowa mieszanka jest najlepsza. Czasami jeszcze dodaję imbir i słodzę modem.

      OdpowiedzUsuń
    5. Lubię przyprawy korzenne. Bałam się, że z 2 łyżeczek herbata bedzie za mocna (a takiej nie lubie) i zrobilam z 1 ale nid doczytałam, że musi byc mocna,żeby było ją czuć 🙈 następnym razem będę mądrzejsza 😉

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych