3/01/2014

Żeberka na ostro - dla Dominiki

Pikantne żeberka to jedno z naszych ulubionych dań.  Ta wersja jest wyjątkowo pikantna, ale zarazem bardzo aromatyczna, zwłaszcza, jeżeli przygotowujemy ją w wolnowarze. Do żeberek na ostro zazwyczaj podajemy chlebki pita, lub pieczone ziemniaki.

Żeberka na ostro - składniki

  • 1 kg żeberek
  • ziemniaki do pieczenia lub chleb pita

Pikantna marynata do żeberek

  • 2 lub 3 małe papryczki chili
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 cm kawałek imbiru starty na tarce (w ostateczności może być imbir mielony)
  • 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6-8 łyżek oleju o neutralnym smaku
  • 1 łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak)
  • sól do smaku
  • ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 

Żeberka na ostro - przygotowanie

Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski.
W małej miseczce rozetrzeć olej z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami, dodać starty na tarce imbir, drobno posiekane chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
Cebulę pokroić w plastry i obłożyć nią mięso. Tak przygotowane żeberka przykryć folią i pozostawić w lodówce na całą noc.
Przed pieczeniem zdjąć plastry cebuli.

Czas wolnowarzenia
opcja low - od 6 do 7 godzin
opcja high - od 4 do 5 godzin

Pieczenie w piekarniku
Piec w rękawie do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem pita.

zeberka na ostro


6 komentarzy:

  1. Dziękuję za dedykacje przepisu! Napewno wypruje i napisze komentarz. Pozdrawiam!Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty nie dziękuj, tylko biegiem do kuchni i recenzję mi tu proszę napisać :P

      Usuń
  2. Jesteś pewien, że nie przesadziłeś z ilością papryczek ?
    Przecież to będzie diabelnie ostre
    Marek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przesadziłem - to akurat w sam raz dla mnie :)

      Usuń
  3. Są ludzie którzy lubują się w tak pikantnych potrawach, zdecydowanie należy do nich mój facet dla którego to najlepszy poziom ostrości. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger