Chana masala

Łatwy przepis na chana masala

Indyjskie curry z ciecierzycy


Chana masala należy do najpopularniejszych dań wywodzących się z Półwyspu Indyjskiego. Podobnie jak kurczak tandoori i pierożki samosa często gości na naszym stole. Słowo chana oznacza ciecierzycę, masala w językach urdu i hindi to mieszanka przypraw. Z połączenia tych tanich składników otrzymujemy pożywne i zdrowe danie, które, jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki, można przygotować w pół godziny.

Chana masala ma setki wariantów, które w zależności od regionu,  różnią się smakiem i konsystencją. Może przypominać zupę, albo mieć postać gęstego dania jednogarnkowego. Najczęściej gotujemy wersję z pikantnym sosem z dodatkiem pomidorów, ale przygotowujemy chana masala także na wiele innych sposobów, wykorzystujemy ją również jako nadzienie do indyjskich pierożków sambousek.

Wiele osób rezygnuje z przygotowywania w domu chana masala, innych dań kuchni indyjskiej czy szerzej rzecz ujmując, azjatyckiej ze względu na długą listę przypraw. Myślę, że w obecnych czasach nie jest to już problemem. Ciecierzyca jest produktem dostępnym w każdym niemal sklepie spożywczym, a indyjskie przyprawy można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Aby wydobyć ich aromat i cieszyć się smakiem pysznej i zdrowej chana masala należy je tylko dodawać w odpowiedniej kolejności - szczegóły znajdziecie w przepisie poniżej.

Co warto wiedzieć o ciecierzycy

Ciecierzyca znana też pod nazwą groch włoski lub cieciorka ma szereg właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem białka, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom, a ze względu na wysoką zawartość błonnika sprzyja odchudzaniu.

Do czego podawać chana masala

Chana masala można podawać z ryżem lub płaskimi indyjskimi chlebami takimi jak chleb naan albo capati.

Chana masala

Chana masala

proporcje dla 4 do 6 osób

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy lub 2 puszki ciecierzycy po 400 g każda
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 średnie czerwone cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i bardzo drobno posiekany
  • 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona lub 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • 2 łyżeczki garam masala
  • pół łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3 średnie pomidory, obrane i drobno pokrojone
  • sól do smaku
  • sok z cytryny lub limonki do smaku
  • opcjonalnie można dodać 1 łyżkę stołową zielonej pasty curry 
  •  do dekoracji: posiekany szczypiorek lub natka kolendry

Uwaga: w oryginale zamiast soku z cytryny lub limonki najczęściej dodaje się pastę z tamaryndowca lub amchoor czyli sproszkowane zielone mango.
Ilość przypraw możecie modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami.

Przepis na wegańskie chana masala

Suszoną ciecierzycę zalewam zimną wodą i pozostawiam na noc. Następnego dnia odcedzam ją, przekładam do dużego rondla i ponownie zalewam wodą. Wody powinno być dwa razy tyle, ile ciecierzycy. Całość doprowadzam do wrzenia i na bardzo silnym ogniu gotuję około 15 minut, po czym zmniejszam płomień, zdejmuję szumowiny, gotuję pod przykryciem około 2 godzin i odcedzam. Jeśli będziecie używać ciecierzycy z puszki ten etap pomijacie.
Połowę ciecierzycy miksuje na pastę - dzięki temu chana masala będzie gęsta i łatwo można ją nabierać za pomocą indyjskich chlebów.

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję bardzo drobno pokrojoną cebulę i smażę na średnim ogniu około 4-5 minut.
Dodaję posiekane chili, imbir i czosnek i smażę kolejne 2-3 minuty.
Zmniejszam wielkość płomienia do małego, dodaję zmielone przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę, garam masala i sól i stale mieszając smażę na małym ogniu około 4 minut.

Zawartość patelni przekładam do garnka z ugotowaną ciecierzycą, dodaję drobno pokrojone pomidory, zieloną pastę curry i gotuję jeszcze około 15-20 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby podlewam  wodą. Przed podaniem skrapiam sokiem z cytryny lub limonki, mieszam, po czym dekoruję posiekanym szczypiorkiem lub natką kolendry.

Chana-masala

Indyjskie curry z ciecierzycy

Chana masala

Komentarze

  1. O jak fajnie, że tu trafiłam. Piszę ze Szwecji na blogu kulinarnym. To danie próbowałam w różnych wersjach i zawsze sobie chwalę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również robimy chana masala w kilkunastu wariantach, pewnie niebawem dodam kolejne przepisy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: