TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Dziś przedstawiamy Wam wspaniały przepis na włoską zupę. Oto co Autorka i zarazem nasza wieloletnia Przyjaciółka napisała na temat tego przepisu.
Dawno temu miałam ogromną przyjemność gościć w domu weneckiej przyjaciółka mojej ciotki i skosztować kuchni jej mamy.Starsza pani była najprawdziwszą włoską mamą,której celem życia było karmienie dzieci ,wnuków i innych przyległości i to właśnie jej zupę jarzynową próbowałam odtworzyć.Użyłam produktów dostępnych o pobliskich sklepach więc pewnie nie była identyczna jaka Marii,ale moim i rodzinki zdaniem wyszła świetnie.
Składniki
  • 200 gram surowego wędzonego boczku
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mały seler 
  • 1 gałązka naciowego
  • 1 por
  • 2  pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka fasolki białej
  • puszka krojonych pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 2 litry bulionu
  • sól ,pieprz suszone zioła prowansalskie,majeranek,tymianek
  • starty parmezan
Przygotowanie
Pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Kiedy się zarumieni dodajemy  pokrojone krążki marchewki, pietruszki i seler. Dusimy pod pokrywką 15 minut i przerzucamy do garnka z bulionem. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojone w plasterki cebulę i pora,wgniatamy do nich czosnek. Kiedy się zeszklą przenosimy do garnka z bulionem. Po 10 minutach dodajemy już do garnka osączoną fasolkę i pomidory z zalewą. Po zagotowaniu wszystkich składników dodajemy posiekaną natkę i bazylię. Doprawiamy do smaku ziołami solą i pieprzem.Podajemy w miskach z parmezanem na dnie.

PS. Jako rekomendacja niech świadczy fakt,że nawet Maciek które pomidorów do gęby nie bierze wcinał aż mu się uszy trzęsły :)

Włoska zupa Gosi
Włoska zupa Gosi

Komentarze