TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane

Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane

prosty przepis na domowe pieczywo

Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane - najprostsze z możliwych do przygotowania, a przy tym pyszne i puszyste. Lubimy takie na śniadanie, problemem jest tylko to kto z nas ma wstać wcześniej, żeby je przygotować.

Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane

 proporcje na 2 - 3 osoby czyli na 6 bułek
  • 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500 lub 550 (im niższy typ mąki tym bardziej puszyste bułki)
  • 150 do 170  ml mleka w zależności od rodzaju mąki
  • 20 g masła
  • 12 g drożdży świeżych lub 6 g drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane

Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane przepis

Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to najpierw musimy przygotować zaczyn - przepis na zaczyn.


W automacie do chleba

Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe dodać do mleka. W maszynie do chleba umieścić wszystkie składniki - najpierw płynne, następnie sól i cukier, później mąkę i na samym końcu zaczyn lub drożdże instant. Uruchomić program do wyrabiania ciasta.
Po zakończeniu programu ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki lub makiem albo sezamem
Gotowe bułki  ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości koło 3-4 cm od siebie  i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 20-25 minut


Ręcznie lub mikserem

Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub zaczynem i dodać pozostałe składniki, na końcu dolewając powoli rozpuszczone masło. Przez około 10-15 minut wyrabiać ręcznie lub mikserem gładkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie,  ponownie krótko je wyrobić, podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki.
Gotowe bułki  ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości koło 3-4 cm od siebie  i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 20-25 minut.

Uwaga - jeśli chcemy bułki udekorować makiem lub sezamem, to wówczas ich nie nacinamy, ale przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i  posypujemy ziarnami.

Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane

Komentarze

  1. Bułki wyszły pyszne 😀 polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki wyśmienicie. Nawet nasz wybredny pięciolatek wcina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Niedługo podam przepis na pyszną ciabattę

      Usuń
  3. Przepyszne. ciasto z automatu aksamitne. Od dziś obowiązkowy punkt weekendu - pieczenie bułeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. A powiedzcie, ile trwa u Was program do wyrabiania ciasta? U mnie półtorej godziny. Za pierwszym razem bulki wyszły świetne, ale kolejne 4 razy były twarde i słabo wyrośnięte. Niedobre. Co robię źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas wyrobienie ciasta tez zajmuje półtorej godziny

      Usuń
    2. Dzięki! Spróbuję jeszcze raz. Ciągle mam w pamięci te pierwsze bułki hihi.

      Usuń
    3. 10 minut. Można zwiększyc dowolnie, ale to wystarcza.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych