Libańska mieszanka siedmiu przypraw

Mieszanka przyprawowa 7 smaków jest bardzo popularna w krajach Zatoki Perskiej i w zależności od regionu różni się nieco składem, W Arabii Saudyjskiej są to zazwyczaj wymieszane w równych proporcjach czarny pieprz, kumin, kardamon, cynamon, kolendra, kozieradka i sól.
Samar w swojej książce "Hummus, za’atar i granaty"  podała recepturę mieszanki używanej w Libanie, która nieco różni się od saudyjskiej, do której jestem przyzwyczajona. A ponieważ książka Samar mnie urzekła, więc postanowiłam wypróbować Jej przepis.
Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem, doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzyw.
Recenzja książki jest dostępna tutaj 

Składniki
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry (czasem jest zastępowana zmielonymi nasionami wiśni wonnej)
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i...  gotowe :)
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw.

Uwaga
Jeżeli używamy całych nasion to dla wydobycia aromatu kolendrę, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz warto przed zmieleniem podgrzać na patelni przez około 1 minutę, a dopiero później utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw.

Libańska mieszanka siedmiu przypraw
Libańska mieszanka siedmiu przypraw


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: