Placki z jabłkami, racuchy czy jabłka w cieście

Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Pawła są racuchy wg przepisu Lulu (przepis na racuchy z jabłkami)
Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami.
Chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem, bo to moim zdaniem najszybsza i bardzo smaczna wersja tego jabłkowego smakołyku.

Placki z jabłkami - składniki 

proporcje dla 3 osób
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka lub maślanki lub kefiru
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 5-6 średniej wielkości jabłek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • opcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder lub syrop klonowy lub miód
  • olej do smażenia 

Jak zrobić placki z jabłkami

Do mąki dodać cukier waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier), sól, rozmącone w mleku żółtka i za pomocą miksera wyrobić gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka).
Białka ubić na sztywną pianę,*** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Im sztywniejszą pianę uda Wam się ubić, tym bardziej puszyste będą placki. Dlatego bardzo przydaje się w tym wypadku mocny mikser.
Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry o grubości około 1 cm i wydrążyć gniazda nasienne (z jabłek powinny powstać krążki z dziurką w środku).
Każdy krążek zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym

*** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne.

Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą  specjalnego nożyka do drylowania jabłek


Komentarze

  1. zamieniłabym tylko mąkę pszenną na migdałową i niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. witam wspanialy blog zapraszam na moj nowy bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: