TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Marynowany ser Manchego

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na pikantną hiszpańską zupę pomidorową (klik po przepis) Przygotowywaliśmy ją wielokrotnie (ostatnio w ubiegłym tygodniu) i nadal zachwyca nas smakiem. Traf chciał, że Paweł przyniósł wczoraj gazetkę z Lidla, a tam właśnie rozpoczął się tydzień pod hasłem "Hiszpania i Portugalia na stole"
Czego, jak czego, ale tuńczyka w oliwie, piwa Estrella, oliwek i sera Manchego nie mogliśmy sobie odmówić :)
Marynowany w oliwie ser Manchego polubiliśmy ładnych kilka lat temu, kiedy w "Złotych Tarasach" działała jeszcze hiszpańska restauracja (obecnie na poziomie -1 jest tylko tapas bar)
To właśnie tam do piwa Estrella podawano nam jako przekąskę marynowany ser Manchego i oliwki. Trudno zapomnieć ten smak. Wielokrotnie sami marynowaliśmy ser Manchego albo produkowany na Minorce (Hiszpania) ser Machon.
Warunkiem jest używanie do marynaty dobrej jakości oliwy i spora dawka.... cierpliwości.

Składniki
  • 250 g sera Manchego
  • oliwa extra virgin (najlepiej oczywiście hiszpańska) wymieszana w proporcjach 1:1 z olejem o neutralnym smaku
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • ulubione przyprawy - my najczęściej dodajemy tylko chili w płatkach, ale można też marynować z dodatkiem ziół (np. rozmarynu lub ziół prowansalskich), czosnku, cebuli, kolorowego pieprzu, liści laurowych itd.
Przygotowanie
Ser pokroić w kostkę o wymiarach około 1,5x1,5 cm. W słoiczku ułożyć warstwę sera i posypać przyprawami, czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
Całość zalać oliwą tak, aby wszystkie składniki były zanurzone i... teraz najtrudniejszy moment - pozostawić w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce) do marynowania na mniej więcej tydzień czasu.
Tak przygotowany ser doskonale pasuje jako przekąska do piwa lub składnik koreczków co widzicie na zdjęciach poniżej :)



Wracając jednak do "Hiszpańskiego i portugalskiego tygodnia" w Lidlu. W gazetce wypatrzyliśmy jeszcze kilka ciekawych ofert, z których wybraliśmy
- ser Manchego (waga 250g, cena 12,99 pln)
- ser Machon (waga 270g, cena 11,99 pln)
- piwo Estrella (puszka 500ml, cena 2,99 pln) - ulubione piwo Pawła
- białego tuńczyka w oliwie (waga 415 g, cena 19,99 pln)
- mini chorizio paprykowe (waga 80g, cena 3,99 pln)
- hiszpańską  oliwę extra virgin (750 ml, cena 14,99 pln)
- gotowaną cieciorkę (waga 540 g, cena 2,99) - doskonałe rozwiązanie, kiedy mam ochotę szybko przygotować hummus
- zielone i czarne oliwki w puszcze (cena 2,99 pln)
- grzanki pszenne z czosnkiem i pietruszką (waga 160 g, cena 2,99 pln) - są też inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej
- tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln
- sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln) -  u nas w domu niezastąpiony dodatek do wszelkiego typu mięs i marynat
- migdały Marcona (waga 175 g, cena 13,99 pln)

Oprócz hiszpańskich i portugalskich smakołyków od 1 sierpnia w doskonałej cenie jest też mąka tortowa typ 450 (cena 2 pln za 2 opakowania czyli 1 pln za kilogram) oraz Kinder Mleczna Kanapka (cena 1 pln za sztukę pod warunkiem zakupu 2 szt)


Komentarze

  1. Właśnie szukałam przepisu na pomysłowe koreczki na panieński :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że takie będą smakowały i Tobie i gościom.
      Do marynaty możesz dodać praktycznie każde ulubione zioła.
      Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych