Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia


Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą nam na zdrowie. Dzięki temu, że liście zielonej herbaty nie są poddawane fermentacji, przygotowany z nich napar zachowuje niemal wszystkie witaminy i minerały. Prowadzone od wielu lat badania medyczne wykazały, że zielona herbata nie tylko przyśpiesza i zwiększa poziom spalania tłuszczu, ale także może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, m.in. poprawiając funkcjonowanie układu krążenia i obniżając poziom cholesterolu.  Nadal prowadzone są prace badawcze nad wykorzystaniem zielonej herbaty jako środka wspomagającego leczenie niektórych rodzajów nowotworów w tym raka skóry, raka prostaty i raka piersi.
Mimo ogromnej popularności w Japonii, prawdziwą kolebką zielonej herbaty są Chiny, a tradycja jej przyrządzania i picia sięga 5000 lat. Ze względu na porę zbiorów, wiek liści, region gdzie jest uprawiana oraz sposób zwijania liści poszczególne gatunki i rodzaje zielonej herbaty będą znacznie różniły się smakiem.
Oprócz czystych zielonych herbat bardzo popularne i lubiane są też te z dodatkiem suszonych owoców lub np. kwiatów jaśminu.
PS. Do przygotowania opisów korzystałam z informacji dostępnych m.in. na stronach internetowych Richmont i Kuchnie Świata oraz z własnych doświadczeń.

Poniżej opis kilku najczęściej spotykanych w polskich sklepach rodzajów zielonej herbaty:
  • Sencha - to kwintesencja chińskiej i japońskiej zielonej herbaty.  Słowo "sencha" oznacza dosłownie "duszona herbata" i stanowi nawiązanie do sposobu produkcji, podczas którego liście są wielokrotnie zwijane i podsuszane.Za jedną z najlepszych japońskich sencha uznawana jest ta, której liście zbierane są ręcznie na plantacjach zlokalizowanych w prefekturze Kagoshima na wyspie Kiusiu. Do tej klasy herbat należy m.in. herbata Sencha Gold (Kin) firmy Hamasa  charakteryzująca się subtelnym pozbawionym goryczki aromatem i wyczuwalną nutą słodyczy. Z zebranych od końca lutego do początków maja młodych listków otrzymujemy przejrzysty napar o jasnozielonym kolorze.
Sposób parzenia - liście zalewamy wodą o temperaturze około 75-80 °C i parzymy 1 do 2  minut. Sencha jest herbatą"wielonaparową", czyli taką, którą możemy parzyć wielokrotnie, wydłużając czas parzenia o 1 minutę przy każdym kolejnym parzeniu.
  • Gunpowder (proch strzelniczy) - jeden najpopularniejszych rodzajów chińskich zielonych herbat. Uprawiana jest głównie w prowincji Zhejian w Chinach, chociaż jej plantacje można też spotkać w innych rejonach.. Jedną z cech tej herbaty jest to, że po przetworzeniu herbata wygląda jak małe granulki, które i otwierają się podczas procesu parzenia. Herbata gunpowder zawiera duże ilości fluorku, co może przyczynić się do zmniejszenia próchnicy zębów.
Sposób parzenia liście zalewamy wodą o temperaturze około 80 °C i parzymy około 2 do 3 minut.
  • Mao Feng - nazwa oznacza koniuszki włosów. Uprawiana i wytwarzana w prowincji Anhui jest zaliczana do najlepszych chińskich herbat. Napar ma jasnozielony kolor.Charakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym smakiem i zdecydowanym aromatem . To zarazem jedna  z naszych ulubionych herbat :)
Ciekawostki: biała herbata Mao Feng jest jedną z najlepszych gatunkowo herbat na świecie.
Sposób parzenia - liście zalewamy wodą o temperaturze około 70-75 °C i parzymy od 2 do 3  minut.
  • Gyokuro ("drogocenna rosa") - jest zaliczana do najwyższej klasy herbat japońskich, a jej cena może sięgać kilku tysięcy dolarów za kilogram, choć oczywiście można też kupić tańsze znacznie rodzaje.  Na kilka tygodni przed zbiorem uprawy osłania się przed bezpośrednim wpływem promieni słonecznych Napar ma wyraźnie zielonkawy ocień, a niemal całkowicie pozbawiony goryczki smak  charakteryzuje się wyczuwalną nutę słodyczy. Gyokuro ma niższą niż pozostałe zielone herbaty zawartość taniny i wyższą zawartość chlorofilu.
 Sposób parzenia - liście zalewamy wodą o temperaturze około 60 °C i parzymy około 90 sekund.
  •  Bancha - należy do najczęściej spożywanych zielonych herbat w Japonii. Charakteryzuje się  delikatnym, słodkawym smakiem smakiem  i dobrze wyczuwalnym ziołowym aromatem.  Pomimo niskiej zawartości kofeiny, zachowuje polifenole oraz witaminy i minerały. Jej liście są dość duże i  twarde.
Sposób parzenia -  liście zalewamy wodą o temperaturze około 75 do 80 °C i parzymy od 2 do 4 minut.
  • Matcha - ma postać intensywnie zielonego proszku, który dodaje się do gorącej wody i miesza bambusowym miotełką nazywaną chasen. Jest używana podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty chanoyu. Uprawiana jest głównie w cieniu, a jej liście nie są podczas produkcji poddawane fermentacji. Matcha można dodawać do lodów i deserów, którym nadaje piękną zieloną barwę.
  • Genmaicha - nazywana też "popcorn tea" to mieszanka herbaty sencha i  prażonego ryżu. Herbata ma jasnobrązowy kolor i orzechowy zapach; Pierwotnie ryż dodawano w celu obniżenia ceny herbaty
Sposób parzenia -  liście zalewamy wodą o temperaturze około 80-85 °C i parzymy około 2 do 3 minut.

Uwaga: Po wyłączeniu czajnika świeżo zagotowana woda traci około 2°C w ciągu minuty.

Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia
Kukicha

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/zielona-herbata-gatunki-rodzaje-zielonej-herbaty_39862.html
Sencha

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/zielona-herbata-gatunki-rodzaje-zielonej-herbaty_39862.html
Sencha

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/zielona-herbata-gatunki-rodzaje-zielonej-herbaty_39862.html
Sencha

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/zielona-herbata-gatunki-rodzaje-zielonej-herbaty_39862.html
Sencha

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/zielona-herbata-gatunki-rodzaje-zielonej-herbaty_39862.html
Sencha

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/zielona-herbata-gatunki-rodzaje-zielonej-herbaty_39862.html

Komentarze

  1. Uwielbiam zieloną herbatę, a takiej jeszcze nie próbowałam. Dziękuje za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: