2/04/2019

Kofta korma z czerwoną soczewicą

Orientalne klopsiki w sosie z czerwoną soczewicą

  Shahi kofta korma


Kofta korma z czerwoną soczewicą to nic innego jak klopsiki z mielonego mięsa w gęstym, zawiesistym sosie z czerwonej soczewicy, pomidorów i aromatycznych przypraw. Zamiast soczewicy można użyć też łuskanej ciecierzycy, ale wówczas przygotowanie tego pysznego, rozgrzewającego dania zajmie znacznie więcej czasu.
Przepis na kofta korma z czerwoną soczewicą jest bardzo łatwy i z pewnością na stałe zagości w Waszym menu, zwłaszcza zimą i w chłodne jesienne dni.
Kofta korma z czerwoną soczewicą jest popularna na wschodnim pograniczu Pakistanu i Afganistanu, ale różne jej warianty można spotkać także w Indiach, Iranie, czy w dawnych kaukaskich republikach Związku Radzieckiego
Nasza kofta korma z czerwoną soczewicą smakuje niczym potrawa z królewskiego stołu - dlatego w nazwie znalazło się słowo "shahi" (królewski)

Kofta-korma-z-czerwona-soczewica

Co to jest kofta

Kofta to rodzaj pulpetów z mięsa mielonego lub warzyw bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, na subkontynencie indyjskim oraz w krajach Kaukazu, na Bałkanach i w Azji Środkowej.
Zazwyczaj koftę przygotowuje się z jagnięciny, baraniny, wołowiny lub kurczaka, W Grecji, na Cyprze i na Bałkanach można zjeść kofty wieprzowe. W całych Indiach popularne są także kofty wegetariańskie (między innymi z ziemniaków i sera paneer), a na południu Indii i w niektórych rejonach Zatoki Perskiej kofty rybne.
Kofty zazwyczaj podawane są w rożnego rodzaju sosach, w Polsce najbardziej popularny jest wariant turecki czyli kofta z grilla.

Co to jest korma

Korma dosłownie oznacza „wolne gotowanie" (duszenie) mięsa lub warzyw. Historia tej potrawy sięga XVI wieku i ekspansji Wielkich Mogołów. Podobno była serwowana już w 1654 roku podczas otwarcia zaliczanego do siedmiu cudów świata mauzoleum Taj Mahal, które indyjski władca Szahdżahan wybudował, by uczcić swoją żonę.
Klasyczna korma to zamarynowane w jogurcie mięso, najpierw duszone na maśle ghee, a następnie gotowane wraz z karmelizowaną cebulą i aromatycznymi przyprawami, do czasu aż sos stanie się gęsty i zawiesisty. Czasem do zagęszczenia stosuje się zmielone migdały lub orzechy. Przygotowanie klasycznej kormy to długotrwały proces, ponieważ aby nie dopuścić do zważenia się jogurtu korma gotowana jest w niskiej temperaturze.
We współczesnych przepisach wśród składników korma znajdziemy najczęściej mięso lub warzywa, jogurt lub mleko kokosowe, cebulę, papryczki chili, często także pomidory i przyprawy. Niemal każdy region ma swoją własną wersję korma. Wykwintne, podawane na specjalne okazje kormy często określane są jako "shahi korma" czyli królewska korma.

Przepis na kofta

proporcje dla 3-4 osób
  • 600 g mięsa mielonego (drób, jagnięcina lub wołowina)
  • 1 czerwona cebula starta na tarce lub bardzo drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • duża szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka startego imbiru
  • opcjonalnie garść drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • olej lub masło ghee do obsmażenia mięsa.
Uwaga: Produkty takie jak masło ghee czy przeprawy popularne na Bliskim i Środkowym Wschodzie można bez problemu kupić sklepie internetowym Kuchnie Świata

Jak zrobić kofta

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Z mięs uformować kulki i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na ciemno złoty kolor.

Przepis na korma z czerwoną soczewicą

  • trzy czwarte szklanki czerwonej soczewicy
  • 2  zielone lub czerwone chili pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 cebule drobno pokrojone 
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka czerwonego chili w proszku
  • 1 lub 2 goździki 
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 mięsiste pomidory lub 2-3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 1 średni batat (około 300-350g)
  • 3 łyżki natki kolendry do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku 
  • olej lub masło ghee do smażenia 

Jak zrobić sos korma z czerwoną soczewicą

Na tłuszczu zrumienić cebulę, kiedy nabierze jasnozłotego koloru dodać posiekany czosnek i przyprawy i mieszając smażyć jeszcze około 1 do 2 minut. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki pomidory lub koncentrat pomidorowy, czerwoną soczewicę, pokrojonego w kostkę batata i papryczki chili. Podlać wodą i gotować około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać kofty, zmniejszyć płomień na minimalny i gotować kolejne 20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając
Przed podaniem posypać natką kolendry. Serwować z pieczywem lub z ryżem.

Uwaga: kofta korma z czerwoną soczewicą jest daniem dość pikantnym, więc ilość ostrych przypraw możecie nieco zmniejszyć.

Korma kofta z czerwoną soczewicą z wolnowaru

Przygotować kofty (pulpeciki mięsne) zgodnie z przepisem powyżej. Przełożyć do wolnowaru.
Dodać składniki sosu korma, podlać wodą, tak aby warzywa były całkowicie zakryte. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty podlać dodatkowo niewielką ilością wody.
Czas wolnowarzenia:
opcja low - 5-6 godzin
opcja high - 3-4 godziny

Kofta-korma-z-czerwona-soczewica

Kofta korma z czerwoną soczewicą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis