Tradycyjny barszcz ukraiński

Prawdziwy barszcz ukraiński

Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze z wołowiny lub drobiu, albo na żeberkach wieprzowych, które przed ugotowaniem podsmaża się na patelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone.
Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym.
Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia.

tradycyjny-barszcz-ukrainski

Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki

proporcje dla 5-6 osób
  • 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie słupki lub małą kostkę
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 duża drobno pokrojona cebula
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany
  • 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej
  • opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana
  • 400 g fasoli z puszki -  białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej przez całą noc w wodzie)
  • masło lub olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ćwierć łyżeczki cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • koperek lub natka pietruszki
tradycyjny-barszcz-ukrainski

Wywar mięsny na barszcz ukraiński

  • 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy), lub podsmażonych żeberek wieprzowych ewentualnie pół kurczaka Zagrodowy
  • 1 duża cebula opalona nad ogniem
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 litry wody
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę, obrać opalić nad gazem lub zrumienić na suchej patelni. Mięso zalać zimną wodą, dodać cebulę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu około 3 do 4 godzin. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu przecedzić.

Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński

Pokrojone buraki podsmażyć na patelni przez około 10 minut i dodać do wywaru, dołożyć ziemniaki  i gotować na niewielkim ogniu około 15-20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, pokrojoną marchew i często mieszając smażyć około 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i drobno posiekanego pomidora i smażyć kolejne 2-3 minuty. Podsmażone warzywa dodać do wywaru. Dodać kapustę i fasolę i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Podawać mięsem z wywaru, z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

tradycyjny-barszcz-ukrainski

Tradycyjny barszcz ukraiński


Komentarze

  1. Byłam na Festiwalu 4 Kultur w Dzierzgoniu i tam Ukrainki gotowały barszcz. Danie pyszne, warto wpisać je do swojej kuchni. Mój barszcz ukraiński różni się od tego zamieszczonego tu, ale pewnie z powodu jeszcze większego pomieszania kultur w mojej rodzinie.
    lulu

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można tę zupę gotować w wolnowarze?m

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Im dłużej gotujesz buraki tym bardziej stracą kolor

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: