Tradycyjny barszcz ukraiński
Prawdziwy barszcz ukraiński
Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze z wołowiny lub drobiu, albo na żeberkach wieprzowych, które przed ugotowaniem podsmaża się na patelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone.Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym.
Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia.
Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki
proporcje dla 5-6 osób- 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie słupki lub małą kostkę
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
- 1 duża drobno pokrojona cebula
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany
- 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej
- opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana
- 400 g fasoli z puszki - białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej przez całą noc w wodzie)
- masło lub olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ćwierć łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- koperek lub natka pietruszki
Wywar mięsny na barszcz ukraiński
- 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy), lub podsmażonych żeberek wieprzowych ewentualnie pół kurczaka Zagrodowy
- 1 duża cebula opalona nad ogniem
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 litry wody
- sól i pieprz do smaku
Cebulę, obrać opalić nad gazem lub zrumienić na suchej patelni. Mięso zalać zimną wodą, dodać cebulę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu około 3 do 4 godzin. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu przecedzić.
Byłam na Festiwalu 4 Kultur w Dzierzgoniu i tam Ukrainki gotowały barszcz. Danie pyszne, warto wpisać je do swojej kuchni. Mój barszcz ukraiński różni się od tego zamieszczonego tu, ale pewnie z powodu jeszcze większego pomieszania kultur w mojej rodzinie.
OdpowiedzUsuńlulu
Czy można tę zupę gotować w wolnowarze?m
OdpowiedzUsuńNie. Im dłużej gotujesz buraki tym bardziej stracą kolor
Usuń