Prosty sos pomidorowy do wszystkiego

Prosty sos pomidorowy do wszystkiego,

pyszny sos pomidorowy do słoików na zimę,

Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - przepis łatwy, bardzo uniwersalny i najlepszy z możliwych. Taki sos z pomidorów można dodać do makaronu, ryżu, gołąbków albo kurczaka. Genialnie smakuje z pulpetami, spaghetti, faszerowaną papryką i potrawami kuchni indyjskiej. Jest także świetną bazą do meksykańskich dipów lub zup. Jednym słowem to najlepszy sos pomidorowy. 

Możesz też skorzystać z przepisu na indyjski sos pomidorowy

Prosty-sos-pomidorowy-do-wszystkiego
Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - Cztery Fajery

Sos pomidorowy do wszystkiego wykorzystuję do niezliczonej ilości potraw, zawsze mam w spiżarni spory zapas, bo nigdy nie wiadomo kiedy okaże się potrzebny. Przygotowuję go w taki sposób, aby wystarczyło dodać kilka przypraw i uzyskać zupełnie nowy smak.

Przepis na sos pomidorowy zawiera minimalne ilości cynamonu i gałki muszkatołowej. Obie przyprawy podbijają smak pomidorów, ale nie można z nimi przesadzić. Dodajemy bardzo małe szczypty, aby nie zdominowały smaku sosu.
Do sosu, który przygotowuję na zimę w słoikach nie dodaję ziół, żeby nie ograniczać sobie możliwości jego wykorzystania. Zioła dodaję dopiero po otwarciu słoika, kiedy już wiem, do czego będę wykorzystywała sos pomidorowy.

Dla ułatwienia podaję poniżej proporcje na 1 kg pomidorów, w razie potrzeby wystarczy zwielokrotnić ilość składników.

Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - składniki

  • 1 kg  pomidorów, najlepiej z takich gatunków jak Lima, Bawole serce lub malinowe
  • 1 duża cebula
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka starta na tarce
  • 1 liść laurowy 
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju 
  • pół łyżeczki brązowego cukru lub do smaku
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku
  • pół łyżeczki mielonego chili 
  • mała szczypta mielonego cynamonu
  • mała szczypta gałki muszkatołowej - dosłownie dwa pociągnięcia po tarce - raz w górę, raz w dół
  • opcjonalnie kawałek selera - około 30 do 50 g
  • ulubione zioła (np. tymianek, bazylia, oregano) do smaku - można je dodać od razu, ale najczęściej dodaję dopiero po otwarciu słoika, kiedy wiem, do jakiej potrawy użyję sosu.
  • świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne do smaku
  • po 2 łyżeczki oliwy lub oleju na każdy słoik na wierz sosu

Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - przepis

1. Skórkę na pomidorach nacinamy na krzyż. Pomidory wkładamy na 1 minutę do wrzątku, odcedzamy, schładzamy kilka sekund w zimnej wodzie i zdejmujemy z nich skórkę. Będzie schodziła bez najmniejszych problemów. 

2. Pomidory kroimy w kostkę. Marchewkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek, startą marchewkę, seler, liść laurowy, chili, cynamon, gałkę muszkatołową i ewentualnie ulubione zioła. Całość smażymy około 1 minuty. Musimy uważać, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki.

4. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 30-40 minut lub dłużej, aż się rozpadną, a sos zgęstnieje. Czas gotowania zależ od gatunku pomidorów, ich dojrzałości i tego ile mają soku. 

5. Przed włożeniem do słoików wyjmujemy liść laurowy. Tak przygotowany sos można wykorzystać od razu, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach na zimę. Czas pasteryzacji w zależności od wielkości słoików wynosi od 15 do 25 minut od momentu zagotowania wody.

Jeśli spodobał ci się przepis na prosty sos pomidorowy do wszystkiego, to mam nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #czteryfajery.

Prosty-sos-pomidorowy-do-wszystkiego
 Prosty sos pomidorowy do wszystkiego

Komentarze

  1. Spróbowałem i muszę powiedzieć, że brakowało mi takiego sosu w moich daniach! W końcu sos bez proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pomidorowe przetwory. Właśnie zaczęłam produkcję na zimę.
    Zastanawiam się po co do sosu z pomidorów marchewka i cukier?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś testuję przepis. Ile słoiczków wychodzi z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj dla ułatwienia przeliczania są podane proporcje na 1 kg pomidorów, więc 2 małe słoiczki

      Usuń
  4. Używam do pizzy do spaghetti do zup do sosów jest suuuper

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: