Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

- przepis na kapuśniak na żeberkach


Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, prosta i smaczna zupa, która wraca u nas do łask jesienią i zimą. Gorąca, gęsta i wyraźnie kwaskowa rozgrzewa i dodaje energii. Kapuśniak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, najlepszy gotowała moja babcia, ale bez fałszywej skromności przyznaję, że mój kapuśniak jest równie smaczny.

Kapuśniaku nie uda się zepsuć nawet tym z Was, którzy nie lubią lub nie potrafią gotować. U nas kapuśniak jest zawsze bardzo gęsty, a ziemniaki podaję na oddzielnym talerzyku, okraszone boczkiem i smażoną cebulką. Taki kapuśniak lubimy najbardziej. No po prostu niebo w gębie, a raczej niebo na talerzu.

Kapusniak-z-kiszonej-kapusty
 Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis Cztery Fajery

Dobry kapuśniak można ugotować tylko z kiszonej kapusty. Robiąc zakupy zwróćcie uwagę jaką kapustę kupujecie, w sklepach często można spotkać kapustę kwaszoną czyli zakwaszaną octem, a to już nie to samo, co kapusta kiszona.
Kwaśny kapuśniak, podobnie jak bigos, jest po rozmrożeniu, nawet smaczniejszy niż świeżo ugotowany, a przy okazji mam zawsze w lodówce przygotowany pożywny obiad.

No to gotujemy najlepszy kapuśniak

Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki

duża porcja
  • 500 g żeberek wieprzowych surowych
  • 300 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 250 g wędzonego boczku
  • 700 g kapusty kiszonej, najlepiej z marchewką
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 2 duże liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu i pieprz mielony do smaku
Do zagęszczenia
  • 1 łyżka masła lub tłuszczu wytopionego z boczku
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Do podania
  • ugotowane ziemniaki okraszone boczkiem podsmażonym z cebulką albo pieczywo
Kapusniak-z-kiszonej-kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis


1. Żeberka myję, kroję na mniejsze kawałki, wkładam do dużego garnka i zalewam wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaję sól i zagotowuję. Zmniejszam ognień, zdejmuję szumowiny, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i gotuję pod przykryciem około 1,5 godziny, do chwili, kiedy mięso zacznie samo odchodzić od kości. Ugotowane mięso wyjmuję z wywaru, oddzielam od kości, kroję na małe kawałeczki i odstawiam na bok. Później dodam je do zupy.

2. Kapustę kiszoną siekam, marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do wywaru z żeberek.
Boczek kroję w niedużą kostkę i przesmażam, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i smażę aż cebula się zeszkli. Połowę boczku z cebulką dodaję do zupy. Doprawiam kminkiem i gotuję na średnim ogniu około 30 minut.

3. Jeśli z boczku wytopiło się dużo tłuszczu, to wykorzystuję go do zrumienienia mąki. Na patelni podgrzewam tłuszcz, dodaję łyżkę mąki i energicznie mieszam aż się zrumieni. Dodaje dwie trzy łyżki zupy i nadal energicznie mieszam, żeby nie było grudek. Zasmażkę i obrane z żeberek mięso dodaję do kapuśniaku i gotuję jeszcze około 10 minut.

4. W drugim garnku gotuję ziemniaki. Podaję je na oddzielnym talerzyku okraszone boczkiem z cebulką.

Kapusniak-z-kiszonej-kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Komentarze

  1. Konkretny kapuśniak!
    Dawno nie jadłam, może się skuszę, tak sugestywnie do mnie przemawia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z najlepszych zup 😊
    Skuszę się i ja,dawno nie gotowałam 😊
    Dzięki za podpowiedź 🙄

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, najbardziej lubię taki na drugi dzień :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście lubię zjeść kapuśniak od czasu do czasu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapuśniak i to jeszcze na domowej kapuście z żeberkami zawsze smakuje i rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: