3/06/2020

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

- przepis na kapuśniak na żeberkach


Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, prosta i smaczna zupa, która wraca u nas do łask jesienią i zimą. Gorąca, gęsta i wyraźnie kwaskowa rozgrzewa i dodaje energii. Kapuśniak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, najlepszy gotowała moja babcia, ale bez fałszywej skromności przyznaję, że mój kapuśniak jest równie smaczny.

Kapuśniaku nie uda się zepsuć nawet tym z Was, którzy nie lubią lub nie potrafią gotować. U nas kapuśniak jest zawsze bardzo gęsty, a ziemniaki podaję na oddzielnym talerzyku, okraszone boczkiem i smażoną cebulką. Taki kapuśniak lubimy najbardziej. No po prostu niebo w gębie, a raczej niebo na talerzu.

Kapusniak-z-kiszonej-kapusty
 Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis Cztery Fajery

Dobry kapuśniak można ugotować tylko z kiszonej kapusty. Robiąc zakupy zwróćcie uwagę jaką kapustę kupujecie, w sklepach często można spotkać kapustę kwaszoną czyli zakwaszaną octem, a to już nie to samo, co kapusta kiszona.
Kwaśny kapuśniak, podobnie jak bigos, jest po rozmrożeniu, nawet smaczniejszy niż świeżo ugotowany, a przy okazji mam zawsze w lodówce przygotowany pożywny obiad.

No to gotujemy najlepszy kapuśniak

Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki

duża porcja
  • 500 g żeberek wieprzowych surowych
  • 300 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 250 g wędzonego boczku
  • 700 g kapusty kiszonej, najlepiej z marchewką
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 2 duże liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu i pieprz mielony do smaku
Do zagęszczenia
  • 1 łyżka masła lub tłuszczu wytopionego z boczku
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Do podania
  • ugotowane ziemniaki okraszone boczkiem podsmażonym z cebulką albo pieczywo
Kapusniak-z-kiszonej-kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis


1. Żeberka myję, kroję na mniejsze kawałki, wkładam do dużego garnka i zalewam wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaję sól i zagotowuję. Zmniejszam ognień, zdejmuję szumowiny, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i gotuję pod przykryciem około 1,5 godziny, do chwili, kiedy mięso zacznie samo odchodzić od kości. Ugotowane mięso wyjmuję z wywaru, oddzielam od kości, kroję na małe kawałeczki i odstawiam na bok. Później dodam je do zupy.

2. Kapustę kiszoną siekam, marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do wywaru z żeberek.
Boczek kroję w niedużą kostkę i przesmażam, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i smażę aż cebula się zeszkli. Połowę boczku z cebulką dodaję do zupy. Doprawiam kminkiem i gotuję na średnim ogniu około 30 minut.

3. Jeśli z boczku wytopiło się dużo tłuszczu, to wykorzystuję go do zrumienienia mąki. Na patelni podgrzewam tłuszcz, dodaję łyżkę mąki i energicznie mieszam aż się zrumieni. Dodaje dwie trzy łyżki zupy i nadal energicznie mieszam, żeby nie było grudek. Zasmażkę i obrane z żeberek mięso dodaję do kapuśniaku i gotuję jeszcze około 10 minut.

4. W drugim garnku gotuję ziemniaki. Podaję je na oddzielnym talerzyku okraszone boczkiem z cebulką.

Kapusniak-z-kiszonej-kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty

4 komentarze:

  1. Konkretny kapuśniak!
    Dawno nie jadłam, może się skuszę, tak sugestywnie do mnie przemawia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z najlepszych zup 😊
    Skuszę się i ja,dawno nie gotowałam 😊
    Dzięki za podpowiedź 🙄

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, najbardziej lubię taki na drugi dzień :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście lubię zjeść kapuśniak od czasu do czasu.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis