TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Prosty ramen z kurczakiem

Prosty ramen z kurczakiem 

Jak zrobić ramen - japoński rosół drobiowy.

Prosty ramen z kurczakiem to przepis na bardzo dobry rosół azjatycki z podsmażonym kurczakiem, makaronem i aromatycznymi dodatkami. Tradycyjny japoński ramen przygotujesz bardzo szybko, jeśli masz w domu bulion drobiowy. Jednak najsmaczniejszy będzie, jeżeli pozostawisz mięso w marynacie na całą noc. Chociaż przepis na prosty ramen z kurczakiem jest dość długi, to wbrew pozorom ugotowanie tej pysznej zupy jest naprawdę bardzo łatwe. Na blogu znajdziesz też inne przepisy na ramen, m.in. takie jak doskonały ramen z wieprzowiną oraz zupa ramen z kurczakiem .

Przepis na prosty ramen z kurczakiem pochodzi z książki "Ramen krok po kroku" autorstwa Robin Donavan, o której kilka zdań znajdziesz na końcu artykułu. Tym razem zdjęcia nie są mojego autorstwa.

prosty-ramen-z-kurczakiem
Bardzo dobry japoński ramen z kurczakiem.
 

Japoński ramen z kurczakiem

Składniki na 4 porcje. 
Bulion drobiowy, marynatę do kurczaka i shio tare możesz przygotować dzień wcześniej. Przepisy zamieściłam poniżej. Jeśli brakuje Ci jakiegoś składnika, to zapewne znajdziesz go w sklepie Kuchnie Świata.
  • 2 litry bulionu,
  • 8 sztuk kapustek baby pak choi, ale dodałam jedną dużą,
  • 540 g świeżego makaronu ramen lub 340 g suchego makaronu ramen lub 2 paczki makaronu ramen instant
  • 225 świeżych grzybów shitake, ale możesz zastąpić suszonymi shitake, namoczonymi wcześniej w wodzie,
  • po 2 łyżki shio tare do każdej miski.

Prosty ramen z kurczakiem przepis

1. W garnku na średnim ogniu podgrzej bulion, aż zacznie bulgotać. Dodaj kapustę pak choi baby i gotuj 3-4 minuty, aż kapustki zwiotczeją. Jeśli masz zwykłą kapustę pak choi to może to zająć około 10 minut.

2. Do każdej miseczki nałóż 2 łyżki shio tare (przepis poniżej). Dodaj makaron przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalej całość bulionem. Na wierzchu ułóż pak choi, kawałki podsmażonego kurczaka, grzyby shitake pokrojone na plasterki.

3. Tę wersję ramenu możesz wzbogacić  swoimi ulubionymi dodatkami. Może to być pokrojona na zapałki marchewka, jajko na miękko, drobno posiekana papryczka chili itp. 

prosty-ramen-z-kurczakiem

Przepis na bulion z kurczaka

  • 1,4 kg kości z kurczaka, ale ja użyłam 1 kg porcji rosołowych,
  • 500 kurzych łapek,
  • 500 skrzydełek
  • około 2,5 do 3,5 litrów wody, 

1. Wszystkie składniki bulionu włóż do zimnej wody. Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez około 6 godzin. Od czasu do czasu usuń pianę, która się pojawi. 

Uwaga. Do tego bulionu nie dodawaj warzyw ani przypraw. Powinien mieć wyraźny smak  kurczaka. Najczęściej gotuję bulion dzień wcześniej i wstawiam do lodówki, żeby następnego dnia wystarczyło go tylko podgrzać. 

Jeśli masz wolnowar to możesz wstawić bulion na noc, to najwygodniejszy sposób na przygotowanie aromatycznego wywaru.

Marynata do kurczaka do ramenu

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sake, ale możesz zastąpić wytrawną cherry lub w ostateczności czystą wódką, 
  • 1 łyżka obranego i startego na tarce imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 450 g mięsa z udek z kurczaka (bez kości i skóry),
  • dodatkowo 1 łyżka oleju do smażenia kurczaka

1. W średniej misce wymieszaj sos sojowy, sake (lub wódkę), miód, i imbir. 

2. Mięso z kurczaka pokrój na kawałki o wielkości na jeden kęs. Włóż kurczaka do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw do marynowania na minimum 15 minut, a najlepiej na całą noc. 

3. Zamarynowane mięso podsmaż na rozgrzanym oleju, mieszając od czasu do czasu. Zajmuje to około 4 do 5 minut.

Shio tare przepis

  • pół szklanki wody
  • pół szklanki sake, możesz zastąpić wytrawną cherry lub czystą wódką,
  • 2 łyżki mirinu, jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata,
  • pół płata kombu (około 5 cm),
  • 1 czubata łyżka stołowa soli.

 1. W małym rondelku doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj sake, mirin i kombu. Zmniejsz ogień do najmniejszego, przykryj i gotuj około 1 godzinę.

2. Zdejmij garnek z ognia, wyrzuć kombu, dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź shio tare do temperatury pokojowej.

Uwaga: Shio tare możesz przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku do 3 tygodni, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.
 
Jak już wspominałam przepis pochodzi z książki Robin Donovan  "Ramen krok po kroku", którą otrzymałam do recenzji od Wydawnictwa RM. To zbiór opisanych krok po kroku receptur  na tradycyjne i współczesne rameny. W książce znajdzie ich aż 90 - od najprostszych po bardziej wyszukane. Autorka zamieściła też porady dla osób rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią japońską oraz sugestie dotyczące zamienników poszczególnych dodatków. Ogromnym atutem są wskazówki, w jaki sposób uprościć przygotowanie wyśmienitego, domowego ramenu. Bardziej doświadczeni, znajdą w książce wiele inspiracji i zachętę do poznawania nowych smaków.

Spodobał Ci się przepis na prosty ramen z kurczakiem ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
prosty-ramen-z-kurczakiem
Prosty ramen z kurczakiem.

Komentarze

  1. Książka mam nadzieję spełni swoją edukacyjną rolę i nauczy wielu, że ramen to nie jest potrawa, do której wrzuca się wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna książka pełna inspiracji. Uwielbiamy ramen i chętnie wykorzystam przepisy w kuchni:-) Wygląda obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna książka, idealna dla mnie bo kocham rameny. A ten jest tak prosty ze faktycznie każdy go zrobi. Tylko się zastanawiam czy faktycznie do wywaru trzeba aż 500 skrzydełek i 500 łapek? To strasznie dużo.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych