TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kruszon

Kruszon

Orzeźwiający napój na lato.

Kruszon jest jednym z  najprostszych przepisów na lekkie drinki na lato. Kruszon to orzeźwiający napój na bazie różnych owoców, wina, wody gazowanej lub soku najczęściej jabłkowego. W tej wersji kruszonu, ze względu na dzieci wybrałam wino bezalkoholowe, ale możesz dodać swoje ulubione wino półwytrawne lub wytrawne. Przepisów na kruszon alkoholowy są setki, zazwyczaj wykorzystuje się do niego sezonowe owoce, ale w Krzeszewie na Podkarpaciu popularna jest także wersja z suszonymi jabłkami, gruszkami i śliwkami. 

kruszon
Najprostszy przepis na orzeźwiający napój na lato z białym winem.
 

Kruszon owocowy przepis

  • około 500 g drobnych sezonowych owoców (maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie)
  • 2 Jabłka Grójeckie
  • 2 butelki białego półwytrawnego wina, w tym 1 wino musujące,
  • 1 laska wanilii lub ekstrakt z wanilii,
  • 600 ml gazowanego soku jabłkowego 
  • sok z 1 cytryny lub do smaku
  • około 2 łyżki cukru lub do smaku
  • lód w kostkach

1. Umyj dokładnie owoce. Jabłka pokrój w dużą kostkę.

2. Przełóż owoce do dużego szklanego naczynia, posyp cukrem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

3. Wlej gazowany sok jabłkowy i wino. 

4. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj kostki lodu. Podawaj mocno schłodzony.

kruszon

Przepis na kruszon z Krzeszowa

przepis pochodzi z Gminnego Ośrodka Kultury w Krzeszowie

  • 2 butelki wytrawnego białego wina, 
  • 4 jabłka, 
  • 4 gruszki, 
  • 4 śliwki, 
  • 4 morele, 
  • cytryna, 
  • 30 dag cukru, 
  • 500 ml zmrożonej wody gazowanej, 
  • kilka kostek lodu. 

1. Umyj i obierz owoce, a następnie pokrój w plasterki lub w ćwiartki. 

2. Przełóż pokrojone owoce do dużego szklanego naczynia, posyp cukrem, wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

3.  Wlej sok z cytryny, mocno schłodzoną wodę gazowaną i wino. 

4. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj kostki lodu. Podawaj mocno schłodzony.  

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na kruszon - orzeźwiający napój na lato ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Co to jest kruszon

Kruszon to zimny deserowy napój alkoholowy wytwarzany z wina gronowego (czasami zmieszanego z koniakiem, likierem lub szampanem), cukru i owoców. Niektóre przepisy zawierają również sok jabłkowy, cydr, wodę lub inne napoje gazowane. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa cruchon oznaczającego dzbanuszek. Napój podaje się schłodzony do 8-10 ° C w specjalnych szklanych naczyniach lub w dzbankach. W Polsce bardzo popularny jest przepis na kruszon z Krzeszewa (woj.  podkarpackie) bazujący na białym winie, wodzie mineralnej i suszonych owocach - - jabłkach, gruszkach, śliwkach.

kruszon
Przepis na kruszon.

Komentarze

  1. Chyba jednak wino w napoju który mają pić dzieci budzi moje wątpliwości, nawet jeśli bezalkoholowe.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych