Kruszon

Kruszon

Orzeźwiający napój na lato.

Kruszon jest jednym z  najprostszych przepisów na lekkie drinki na lato. Kruszon to orzeźwiający napój na bazie różnych owoców, wina, wody gazowanej lub soku najczęściej jabłkowego. W tej wersji kruszonu, ze względu na dzieci wybrałam wino bezalkoholowe, ale możesz dodać swoje ulubione wino półwytrawne lub wytrawne. Przepisów na kruszon alkoholowy są setki, zazwyczaj wykorzystuje się do niego sezonowe owoce, ale w Krzeszewie na Podkarpaciu popularna jest także wersja z suszonymi jabłkami, gruszkami i śliwkami. 

kruszon
Najprostszy przepis na orzeźwiający napój na lato z białym winem.
 

Kruszon owocowy przepis

  • około 500 g drobnych sezonowych owoców (maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie)
  • 2 Jabłka Grójeckie
  • 2 butelki białego półwytrawnego wina, w tym 1 wino musujące,
  • 1 laska wanilii lub ekstrakt z wanilii,
  • 600 ml gazowanego soku jabłkowego 
  • sok z 1 cytryny lub do smaku
  • około 2 łyżki cukru lub do smaku
  • lód w kostkach

1. Umyj dokładnie owoce. Jabłka pokrój w dużą kostkę.

2. Przełóż owoce do dużego szklanego naczynia, posyp cukrem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

3. Wlej gazowany sok jabłkowy i wino. 

4. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj kostki lodu. Podawaj mocno schłodzony.

kruszon

Przepis na kruszon z Krzeszowa

przepis pochodzi z Gminnego Ośrodka Kultury w Krzeszowie

  • 2 butelki wytrawnego białego wina, 
  • 4 jabłka, 
  • 4 gruszki, 
  • 4 śliwki, 
  • 4 morele, 
  • cytryna, 
  • 30 dag cukru, 
  • 500 ml zmrożonej wody gazowanej, 
  • kilka kostek lodu. 

1. Umyj i obierz owoce, a następnie pokrój w plasterki lub w ćwiartki. 

2. Przełóż pokrojone owoce do dużego szklanego naczynia, posyp cukrem, wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

3.  Wlej sok z cytryny, mocno schłodzoną wodę gazowaną i wino. 

4. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj kostki lodu. Podawaj mocno schłodzony.  

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na kruszon - orzeźwiający napój na lato ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Co to jest kruszon

Kruszon to zimny deserowy napój alkoholowy wytwarzany z wina gronowego (czasami zmieszanego z koniakiem, likierem lub szampanem), cukru i owoców. Niektóre przepisy zawierają również sok jabłkowy, cydr, wodę lub inne napoje gazowane. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa cruchon oznaczającego dzbanuszek. Napój podaje się schłodzony do 8-10 ° C w specjalnych szklanych naczyniach lub w dzbankach. W Polsce bardzo popularny jest przepis na kruszon z Krzeszewa (woj.  podkarpackie) bazujący na białym winie, wodzie mineralnej i suszonych owocach - - jabłkach, gruszkach, śliwkach.

kruszon
Przepis na kruszon.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: