TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sos pieczarkowy

Sprawdzony i łatwy przepis na sos z pieczarek.

Sos pieczarkowy przepis na sos pieczarek z parmezanem i winem na bazie kultowego sauce blanche (biały sos). Sos pieczarkowy pasuje do wszystkiego. To najlepszy domowy sos pieczarkowy do makaronu, mięsa i drobiu. Ten kremowy sos pieczarkowy ze śmietaną i pieczone ziemniaki to prawdziwa poezja smaku. To również pyszny sos pieczarkowy do kopytek.  Biały sos z pieczarek jest jednym z najbardziej uniwersalnych sosów. Luksusowy, ale prosty sos pieczarkowy ze śmietaną nie wymaga żadnych wykwintnych składników. Możesz po prostu podsmażyć trochę pieczarek na maśle, doprawić do smaku i wymieszać ze śmietaną. Ale jeśli chcesz uzyskać najlepszy sos pieczarkowy, to dodaj  parmezan i wino. Te dwa składniki powodują, że biały sos pieczarkowy, smakuje jak w najlepszej restauracji. 

Przygotowując pieczarki w śmietanie możesz wykorzystać białe lub brązowe pieczarki. 

sos-pieczarkowy
Sos pieczarkowy przepis, który zawsze się udaje. Naajlpszy sos pieczarek z parmezanem i winem na bazie kultowego sauce blanche.
 

Sos pieczarkowy

  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 500g pieczarek pokrojonych w plasterki,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 
  • pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 60 ml białego wytrawnego wina (pomiń, jeśli nie masz i dodaj więcej śmietany lub bulionu),
  • pół szklanki śmietany 30% lub 18% (do zup i sosów)
  • pół szklanki drobno startego parmezanu,
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku lub pół łyżeczki suszonego albo posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku. 

sos-pieczarkowy
Sos z pieczarek z parmezanem i śmietaną przepis.

Sos pieczarkowy przepis

1. Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj pieczarki i często mieszając podsmażaj, aż woda odparuje i grzyby zrumienią się na złoty kolor - zajmuje to około 5 do 8 minut. 

2.  Dodaj masło i poczekaj chwilę, aż się podgrzeje. Dodaj czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Smaż, nie dłużej niż 1 minutę, czosnek lekko się zrumieni, ale unikniesz przypalenia czosnku.

3. Dodaj białe wino. Gotuj, często mieszając, przez około 1-2 minuty. 

4. Dodaj śmietanę wymieszaną z bulionem i parmezan. Wymieszaj sos i pozwól mu się zagotować na małym ogniu. Zmniejsz płomień i mieszając od czasu do czasu, gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. 

5. Dodaj tymianek lub natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 minuty. W razie potrzeby, jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody lub bulionu. 

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na sos pieczarkowy ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Sos pieczarkowy do czego podać

Biały sos pieczarkowy z winem i parmezanem jest jednym z najbardziej wszechstronnych sosów grzybowych. Dodawaj go do makaronu, pieczonych ziemniaków, klusek śląskich. Podawaj sos pieczarkowy na śmietanie do pieczonego kurczaka, indyka, wołowiny lub wieprzowiny. Sos z pieczarkami pasuje do klopsików z kurczaka i warzyw gotowanych na parze. To także najlepszy sos pieczarkowy do kopytek i placków ziemniaczanych.

Czy pieczarki są zdrowe

Jeśli chcesz obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, rozważ włączenie grzybów do codziennej diety. Pieczarki są doskonałym źródłem potasu, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, witamin z grupy B i witaminy D. Wykazują też działanie przeciwzapalne. Pieczarki zawierają niewiele tłuszczu, ale dużo błonnika, który wspomaga funkcje żywieniowe organizmu.Mają też niski indeks glikemiczny, a spożywanie pieczarek może obniżać poziom glukozy we krwi. Warto jednak pamiętać, że pieczarki, tak jak wszystkie grzyby, należą do produktów dość ciężkostrawnych.

sos-pieczarkowy
Sos pieczarkowy.

Komentarze

  1. Robienie wszelkich potraw na patelni Kohersen to przyjemność, zwłaszcza, że trzeba nie lada sztuki aby potrawa się nam przypaliła.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych