TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Galaretka z aronii 

Przepis na galaretkę aroniową z jabłkami.

Galaretka z aronii przepis na galaretkę aroniową z jabłkami. Tej pysznej galaretki nie kupisz w sklepie, ale możesz ją błyskawicznie przygotować w domu. Jest tak samo pyszna jak galaretka z pigwy (przepis).  Zarówno aronia, jak i jabłka mają wysoką zawartość pektyny, więc jeśli chcesz zrobić miękką galaretkę z aronii wystarczy dodać cukier i sok z cytryny lub pomarańczy. Ten przepis łączy w sobie cierpkość aronii i słodycz jabłek z korzennymi aromatami i cytrusową nutą. Galaretka z aronii zawsze robi furorę, podana z krakersami i serem, ale równie dobrze możesz ją dodać do swojej ulubionej zimowej herbaty albo deseru. Przekonasz się, że przetwory z aronii na zimę są niezastąpione.

galaretka-z-aroniiGalaretka z aronii przepis na galaretkę aroniową z jabłkami łączy w sobie cierpkość aronii i słodycz jabłek z korzennymi aromatami i cytrusową nutą. Możesz przygotować zarówno miękką, jak i twardą wersję galaretki.

Galaretka z aronii przepis

 Dla ułatwienia podaję proporcje na 1 kg owoców aronii
  • 1 kg aronii
  • 500 ml wody
  • sok z 1 dużej cytryny lub 2 pomarańczy
  • od 0,5 do 1,5 kg Jabłek Grójeckich, patrz uwaga poniżej,
  • 400-600 g cukru na każdy litr płynu, który uzyskasz,
  • maleńka szczypta soli, 
  • 1 duża laska cynamonu,
  • 3 goździki,
  • opcjonalnie pektyna, żelfix lub inny środek żelujący (dodaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Uwaga: Ilość jabłek zależy od Twoich preferencji smakowych. Zazwyczaj na 1 kg aronii dodaję od 0,5 do 1 kg Jabłek Grójeckich, ale możesz zmienić proporcje według własnego uznania. Jeśli masz dużo jabłek to warto przygotować mus jabłkowy na zimę.

galaretka-z-aronii

Galaretka z aronii przepis

1. Przed przygotowywaniem przetworów włóż aronię na minimum 24 godziny do zamrażalnika. Przemrożone owoce aronii umyj, oczyść z ogonków i przełóż do garnka. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na małe kawałki i dodaj do aronii.

2. Wlej wodę i gotuj na niewielkim ogniu około 35-45 minut, a następnie wyłącz ogień. Odcedź sok. 

Pulpę owocową możesz przetrzeć przez gęste sitko lub wycisnąć w wyciskarce i dodać do soku, ale wówczas galaretka nie będzie klarowna. Nie lubię marnować owoców, więc zazwyczaj przecieram owoce i dodaję powstały mus do soku. Dodatkowo, aby uzyskać jedwabiście gładką galaretkę, miksuję całość blenderem ręcznym.

3. Do soku (lub soku wymieszanego z musem owocowym) dodaj cukier (około 400-600 g na każdy litr płynu), maleńką szczyptę soli, sok z cytryny lub pomarańczy, cynamon i goździki.

4. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj, dość często mieszając, do uzyskania takiej konsystencji, jaką lubisz. Jeśli chcesz, żeby galaretka szybciej zgęstniała możesz dodać pektynę lub inny środek żelujący zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. Wyjmij cynamon i goździki. Przełóż gorącą galaretkę do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików i odwróć je do góry dnem albo pasteryzuj przez około 10 minut.

Udostępnij przepis na galaretkę z aronii

Spodobał Ci się przepis na galaretkę z aronii ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery

Jak sprawdzić czy galaretka ma już odpowiednią konsystencję - test talerzykowy

Włóż mały talerzyk do zamrażalnika na 10-15 minut. Na dobrze schłodzony talerzyk nałóż około 1 łyżeczki galaretki i włóż talerz z powrotem do zamrażarki na 4-5 minut. Jeżeli w tym czasie galaretka nie stwardnieje do pożądanej konsystencji, kontynuuj gotowanie jeszcze kolejne 10 minut i powtórz próbę.

Z jakimi owocami łączyć aronię

Z aronii robi się galaretki, dżemy, wino i syropy. Bardzo dobra jest też nalewka z aronii. Chociaż smak aronii jest dość specyficzny, to bardzo dobrze komponuje się z wiśniami, malinami, jabłkami, gruszkami, pigwą, sokiem z pomarańczy lub cytryny.  Do przetworów z aronii można też dodać imbir, odrobinę ekstraktu z migdałów i korzenne przyprawy takie jak goździki lub cynamon. Jeśli połączysz aronię z jabłkami możesz też dodać nieco przyprawy do piernika. 

galaretka-z-aronii
Sok z aronii właściwości

Aronia jest dobrym źródłem błonnika, witamin A i C, witaminy E, witamin z grupy B, oraz potasu. Owoce aronii są również bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić organizm przed chorobami. Również sok z aronii ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa m. in. przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ponadto sok z aronii:

  • wzmocnienia układ odpornościowy,
  • poprawia trawienie i może pomóc w zapobieganiu zaparciom,
  • wspiera układ sercowo - naczyniowy. Przeciwutleniacze zawarte w owocach aronii mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów. Sok aroniowy jest również dobrym źródłem potasu – elektrolitu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca.
  • poprawia funkcjonowania mózgu w tym pamięć i koncentrację.
Artykuł sponsorowany, powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

galaretka-z-aronii
Galaretka z aronii

Komentarze