Frytki z frytkownicy beztłuszczowej
Jak przygotować zdrowe frytki beztłuszczowe? Przepis na frytki z frytkownicy beztłuszczowej
Idealne frytki z frytkownicy beztłuszczowej to ostatnio jeden z najpopularniejszych przepisów. Jeszcze kilka lat temu nikt by nie uwierzył, że można zrobić frytki idealne bez dużej ilości oleju. Frytkownica beztłuszczowa totalnie zmieniła sposób przygotowywania frytek. To wbrew pozorom nie jest modny gadżet, tylko sprzęt, dzięki któremu zdrowsza wersja frytek czy mięsa jest łatwiejsza do zrobienia. Zdrowe frytki beztłuszczowe są naprawdę mniej kaloryczne, jednak smak frytek z frytkownicy beztłuszczowej, nawet tych smażonych z minimalną ilością oleju, różni się nieco od frytek smażonych w głębokim oleju.
Kaloryczność frytek robionych w air fryerze może być nawet o połowę niższa niż smażonych w głębokim oleju, ale smak frytek będzie nieco inny. Również z batatów zrobisz zdrowe frytki, które będą słodkie i chrupiące.Składniki na dobre frytki z frytkownicy
- ziemniaki typ B/BC lub C, np. Russet, Yukon Gold, Tajfun, Catania, Irga albo Irys,
- odrobina oleju, zazwyczaj wystarczy 1 łyżka na około kilogram ziemniaków,
- przyprawy do frytek: wędzona papryka, czosnek mielony, ulubione zioła.
- sól.
Jak przygotować pyszne frytki z frytkownicy beztłuszczowej – przepis na frytki idealne krok po kroku
Niektóre modele wymagają wstępnego nagrzania urządzenia. Jeśli z takiego korzystasz to rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do 180 stopni. Frytki z frytkownicy beztłuszczowej mają nieco inny smak, niż smażone w głębokim oleju.
Namaczanie frytek. Pokrojone ziemniaki warto namoczyć przez minimum 30-60 minut w zimnej wodzie ewentualnie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Można też dodatkowo zblanszować frytki przez 2-3 minuty we wrzątku, czasami tak robimy, ale nie jest to u nas regułą. Po wyjęciu z wody dokładnie osusz frytki papierowym ręcznikiem.
Przygotowanie frytek. Pokrój ziemniaki w słupki mniej więcej tej samej grubości. Wsyp do miski i wymieszaj z olejem i przyprawami. Wszystkie kawałki powinny być równomiernie obtoczone w przyprawach do frytek.
Ułóż frytki w koszyku pojedynczą warstwą. W razie potrzeby smaż w kilku partiach.
Smażenie frytek. Smaż frytki w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. (czas zależy od modelu frytkownicy). Co kilka minut trzeba delikatnie potrząsnąć koszykiem lub przemieszać frytki. Jeśli po tym czasie nie są wystarczająco chrupiące – przedłuż smażenie o kilka minut.
Na ostatnich kilka minut można zwiększyć temperaturę do 190-200 stopni i dopiec frytki „pod kolor".
Jak odgrzać frytki we frytkownicy?
Gdy wszystkie partie będą gotowe, wrzuć je wszystkie razem do koszyka i podgrzewaj jeszcze 1–2 minuty. Dzięki temu wszystkie będą gorące i chrupiące. Podawaj od razu z ulubionymi przyprawami i dipami.
Uwagi do przepisu na pyszne frytki domowe z frytkownicy beztłuszczowej
Czas gotowania zależy od modelu urządzenia – od czasu do czasu sprawdzaj, czy frytki są gotowe i w razie potrzeby dopasuj czas gotowania do swojego urządzenia.
Nie masz frytkownicy? Możesz zrobić zdrowe frytki beztłuszczowe w piekarniku w temperaturze 220 stopni, przez 20–25 minut, przewracając je co pewien czas. Będą mniej chrupiące, ale w ten sposób też można zrobić dobre frytki.
Udostępnij przepis na chrupiące frytki z frytkownicy
Podoba Ci się nasz najlepszy przepis na frytki z frytkownicy? Zostaw komentarz, udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Z czym zrobić idealne frytki – co wpływa na smak frytek?
Technika przygotowywania frytek to nie tylko wrzucenie pokrojonych ziemniaków do koszyka. Na chrupkość frytek wpływ ma też namaczanie frytek przed smażeniem. Namaczanie frytek przez około 30 minut, pozwala pozbyć się nadmiaru skrobi i zrobić idealne frytki. Po wyjęciu z wody, frytki trzeba osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przyprawy do frytek – sól to klasyka, ale świetnie sprawdzi się wędzona papryka, czosnek granulowany albo zioła prowansalskie. To właśnie przyprawy do frytek mają największy wpływ na smak frytek.
Czas gotowania – każda frytkownica smaży inaczej. Dlatego dobrze obserwować, czy frytki są już gotowe.
Ketchup, sos czosnkowy i sos BBQ – najlepsze dodatki do chrupiących frytek z frytkownicy beztłuszczowej
Chrupiące frytki same w sobie są świetne, ale u nas zawsze znajdzie się miejsce na sos. Domowy ketchup z pomidorów albo pyszny ketchup curry to u nas częste dodatki do pysznych frytek domowych. Równie dobrym pomysłem jest sos czosnkowy albo sos BBQ, oba świetnie podkręcają smak, a sos czosnkowy przygotujesz dosłownie w kilka minut.
Z jakich ziemniaków przygotujesz domowe frytki beztłuszczowe?
Nie ze wszystkich ziemniaków da się zrobić dobre frytki. Żeby przygotować domowe frytki najlepsze będą ziemniaki Russet – po usmażeniu są kruche na zewnątrz, ale puszyste w środku. Do zrobienia frytek dobre są też ziemniaki Yukon Gold oraz Tajfun, Catania, Irga i Irys – mają niski poziom wilgoci, dzięki temu przygotujesz domowe frytki, które będą upieczone, a nie ugotowane. Generalnie najlepsze na frytki beztłuszczowe są ziemniaki typ B/BC.
Jak upiec mrożone frytki we frytkownicy beztłuszczowej?
Mrożone frytki z frytkownicy beztłuszczowej są absolutnie genialne i nie przypominają gumowatych frytek z piekarnika. Wystarczy dobre frytki mrożone wrzucić prosto do koszyka frytkownicy beztłuszczowej, ustawić temperaturę na 190 stopni i smażyć około 12–15 minut. Nie trzeba dodawać oleju ani ich wcześniej rozmrażać, żeby zrobić pyszne frytki z frytkownicy beztłuszczowej. W połowie czasu gotowania warto przemieszać frytki, żeby rumieniły się równomiernie. To najprostszy sposób na szybkie przygotowanie frytek.
Dlaczego warto mieć frytkownicę?
Nowoczesna frytkownica beztłuszczowa pozwala przygotować nie tylko warzywa, kurczaka czy chrupiące frytki, ale też upiec ciasto czy zrobić deser. Jednak to właśnie pyszne frytki z frytkownicy beztłuszczowej sprawiają, że wiele osób decyduje się na zakup tego urządzenia.
Frytkownice beztłuszczowe oferują zdrowszy sposób smażenia z minimalną ilością oleju i szybkie przygotowanie frytek, mięsa czy warzyw. To tylko kilka powodów, dla których naszym zdaniem warto mieć frytkownicę na gorące powietrze.
Jak działa frytkownica beztłuszczowa?
Działanie frytkownicy na gorące powietrze polega na cyrkulacji gorącego powietrza, która zapewnia chrupiące frytki przy użyciu zaledwie odrobiny tłuszczu. Nowoczesne frytkownice beztłuszczowe oferują często możliwość przygotowania kilku różnych potraw jednocześnie. Są też modele, które mają obrotowy koszyk frytkownicy, dzięki któremu frytki równomiernie się rumienią, ale zazwyczaj można w nich przygotować tylko jedno danie.
Polecane frytkownice – jaką frytkownicę warto kupić?
W sklepach są setki modeli, ale najczęściej polecane frytkownice mają dużą moc, są łatwe w obsłudze i utrzymaniu w czystości oraz nie wymagają ciągłego zaglądania do instrukcji, żeby je odpowiednio zaprogramować. Chodzi o to, by można było naprawdę zrobić dobre frytki bez długiego kombinowania. Naszym zdaniem to właśnie moc, pojemność i intuicyjna obsługa frytkownicy beztłuszczowej decydują o tym, czy dany model warto wziąć pod uwagę.
Pyszne domowe frytki z frytkownicy – zawsze, gdy masz ochotę
Dzięki nowoczesnej frytkownicy beztłuszczowej przygotowanie frytek w domu jest szybkie i wygodne. Nie trzeba stać nad garnkiem z olejem – wystarczy kilka minut i przygotujesz domowe frytki pyszne i chrupiące, które smakują jak z najlepszej knajpy.
Frytki z frytkownicy beztłuszczowej.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych