TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Pulpety w sosie pieczarkowym

Delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym przepis na obiad na 2 dni 

Te niesamowicie pyszne pulpety w sosie pieczarkowym kojarzą się nam od zawsze z domową kuchnią i wspólnym obiadem. Delikatne pulpety mielone, podane z pysznym sosem śmietanowo-pieczarkowym i solidną porcję ziemniaków albo makaronu, pasują na każdy dzień tygodnia. Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym to zaledwie kilka składników, a i tak za każdym razem wszystkim smakują.

pulpety-w-sosie-pieczarkowym
Żeby zrobić pulpety mielone w sosie pieczarkowym potrzebne są ogólnie dostępne składniki. Dla nas takie delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym to zawsze dobry pomysł na obiad na dwa dni.


Najlepszy przepis na pulpety w sosie pieczarkowym 

 

Składniki na pulpety wieprzowe 

  • 800 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowina z łopatki lub mielone wieprzowo-wołowe),
  • 1 duża cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 1 duże jajko,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • 8 łyżek mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie garść posiekanej natki pietruszki.


Składniki na sos pieczarkowy ze śmietaną 

  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego albo wody,
  • około 150 ml śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów), u nas tylko kilka łyżek śmietany, bo sos jest wtedy mniej kaloryczny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kilka kropel sosu sojowego albo Maggi,
  • świeża posiekana natka pietruszki do posypania.


Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym przepis krok po kroku 

Przygotuj pulpety. Bułkę tartą zalej mlekiem, rozrób na pastę i odstaw na kilka minut. Do miski włóż mięso mielone, dodaj jajko, namoczoną bułkę, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i ewentualnie posiekaną natkę pietruszki. Wyrób ręką tylko do połączenia składników.

Zamiast bułki tartej możesz dodać czerstwą kajzerkę, pokruszoną, namoczoną w mleku i lekko odciśniętą.

Uformuj pulpety z mięsa mielonego. Z masy mięsnej uformuj okrągłe pulpeciki. Ułóż je na talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny. Można pominąć ten krok, jeśli nie masz czasu.

Usmaż pulpety. Możesz przygotować pulpety smażone na patelni albo zrobić pulpety z piekarnika, obie wersje są bardzo smaczne.

  • Opcja 1 – pulpety smażone na patelni. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy będzie gorący, włóż pulpety, smaż z każdej strony na złoty kolor.

  • Opcja 2 – jak zrobić pulpety z piekarnika. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół. Ułóż pulpety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 35–40 minut. W ten sposób przygotujesz mniej kaloryczne pulpety z piekarnika.

pulpety-w-sosie-pieczarkowym
Zarówno pulpety w sosie koperkowym, jak i w sosie śmietanowo-pieczarkowym to smaki z naszego dzieciństwa. Nieważne, czy wybierzesz pulpety z piekarnika, czy zwykłe smażone pulpety – obie wersję są pyszne.


Przygotowujemy sos pieczarkowy 

Podsmaż składniki. Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj pokrojone pieczarki i często mieszając, podsmażaj, aż woda odparuje, a pieczarki się zrumienią (zajmuje to około 7-8 minut). Dodaj masło i czosnek i bardzo często mieszając, smaż przez 1 minutę.

Dodaj bulion i zagęść sos. Śmietanę rozmieszaj z mąką, tak, żeby nie było grudek. Do podsmażonych grzybów wlej bulion, śmietankę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie sosem sojowym albo Maggi. Gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Połącz pulpety z sosem. Włóż upieczone albo usmażone pulpety do sosu i duś razem kilka minut. Przed podaniem możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

Z czym podawać pulpety mielone. Podawaj z ziemniakami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą albo ze świeżym pieczywem – zawsze smakują obłędnie.


Udostępnij przepis na pulpety w sosie pieczarkowym – pomysł na pyszny obiad na dwa dni 

Podoba Ci się przepis na pulpety mielone w sosie z pieczarkami? Zostaw komentarz, udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

pulpety-w-sosie-pieczarkowym
 Ten bardzo dobry przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowym warto sobie zapisać.


Jak przygotowujemy sos pieczarkowy – bardzo dobry przepis na sos pieczarkowy z białym winem 

To właśnie domowy sos z podsmażonymi pieczarkami, cebulą i czosnkiem, robi całą robotę. Kiedy przygotowujemy sos pieczarkowy, zawsze staramy się kupić jak najświeższe pieczarki. Najczęściej wybieramy białe, ale równie dobrze sprawdzą się brązowe pieczarki.


Pulpety pieczarkowe – delikatna i aromatyczna wersja pulpecików w sosie pieczarkowym 

Wielu osobom pulpety z mięsa mielonego kojarzą się tylko z sosem pomidorowym, ale równie smaczne są pulpety w sosie koperkowym oraz zupa koperkowa z pulpetami. Można też przygotować mielone pulpety pieczarkowe. Wystarczy do zmielonej wieprzowiny dodać drobniutko posiekane i podsmażone pieczarki i dalej postępować tak jak w powyższym przepisie. Pulpety pieczarkowe są bardzo aromatyczne, świetnie smakują posypane posiekaną natkę pietruszki.

pulpety-w-sosie-pieczarkowym
Żeby zrobić pulpety w sosie koperkowym lub w sosie pieczarkowym potrzebne są niedrogie, łatwo dostępne składniki.


Zupa koperkowa z pulpetami czy pulpety w sosie koperkowym – co lepsze? 

Uwielbiamy sosy, a pulpety w sosie koperkowym, podobnie jak delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym, to klasyka kuchni polskiej. Nam bardzo smakuje także zupa koperkowa z pulpetami. To właściwie rzadsza i trochę mniej kaloryczna wersja pulpetów w sosie koperkowym.


Pulpety z piekarnika czy smażone pulpety z patelni – co lepsze? 

Jeśli liczysz kalorie, to pulpety z piekarnika są lżejsze, mniej tłuste i bardziej zwarte. Smażone pulpety mają natomiast charakterystyczny posmak podsmażonego mięsa, który naszym zdaniem jest nie do zastąpienia. Tak naprawdę najlepiej samemu spróbować obu wersji, bo każda ma swoje zalety.


Z jakiego mięsa mielonego przygotować pulpety, żeby były idealne? 

Możesz przygotować pulpety z wieprzowiny albo mięsa wieprzowo-wołowego. Bardzo dobre są też drobiowe pulpety w sosie koperkowym. Mięso mielone na pulpety nie może być zbyt suche – najlepiej sprawdza się wieprzowina, zwłaszcza łopatka albo karkówka.

 

Pulpety w sosie koperkowym czy pieczarkowym – czym różnią się oba sosy i który wybrać na obiad? 

Pulpety w sosie koperkowym są lekkie, świeże i pachnące ziołami. Świetnie pasują na wiosenno-letni obiad. Pulpeciki w sosie pieczarkowym są bardziej treściwe i idealnie sprawdzą się, gdy chcesz zjeść coś sycącego. Dlatego sos pieczarkowy przygotowujemy zazwyczaj wtedy, gdy robi się chłodniej. Jeśli lubisz delikatniejsze smaki, wybierz sos koperkowy. Jeśli wolisz wyrazisty, grzybowy aromat, warto zrobić pulpety pieczarkowe.

pulpety-w-sosie-pieczarkowym
Pulpety w sosie pieczarkowym

Komentarze