8/17/2017

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)

Ten przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach termomiksujących, a dokładniej piernik został przygotowany w robocie Kohersen Mycook.
Również mąkę gryczaną i przyprawę do piernika zrobiłam sama, dosłownie w kilka chwil.

Piernik nie zawiera glutenu, jajek, cukru i mleka, a mimo to jest wyjątkowo smaczny. Warto zachować sobie ten przepis, bo choć do świąt jeszcze sporo czasu, to w ferworze przygotowań, możemy o nim zapomnieć.

Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie.

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - składniki

  • 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej)
  • 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 średnia cukinia (około 300 g)
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżeczki kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - przygotowanie

Kaszę gryczaną wsypujemy do naczynia głównego i mielimy na mąkę (czas 2 minuty, prędkość turbo). Po zmieleniu przesypujemy do innego naczynia i mieszamy z sodą oczyszczoną i przeprawą do piernika. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie uruchomiamy mikser. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra i dół) około 25 minut.
Piernik  można dodatkowo ozdobić polewą i posypać orzechami.
Smacznego :)
Seria: Kohersen przepisy

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)


8 komentarzy:

  1. Jakie połączenie składników! Coś cudownego! Nigdy bym nie wpadła na taki pomysł .
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, wygląda naprawdę świetnie - nigdy bym na to sama nie wpadła :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj zrobić - jest wyjątkowo smaczny :)

      Usuń
  3. przypomnijcie ten przepis przed świętami, bo wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najłątwiej będzie, jeśli sobie zapiszesz :)

      Usuń
  4. Interesujacy przepis :) Tylko czy tak fajnie wyjdzie bez uzycia termomiksera ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już to sprawdzałam, z Kohersena jest bardziej pulchny :)

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger