8/15/2018

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo -  hit sezonu grillowego


Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie sałatki z pikantnym sosem jest idealna na każdą okazję. W pół godziny możecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko) lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków.
Podana z dressingiem, ale bez boczku i chorizo będzie natomiast doskonałym uzupełnieniem do mięs z grilla, grillowanych krewetek lub pieczonej ryby.

Sałata rzymska jest bogatym źródłem karotenu oraz witamin B1, B2, PP, C. Zawiera cenne dla zdrowia składniki mineralne, m.in. wapń, fosfor, żelazo. Jest lekkostrawna.
Amerykański Instytut Badań nad Rakiem podaje, że przeciwutleniacze znajdujące się w sałacie rzymskiej pomagają w zapobieganiu nowotworom.(źródło)
Sałata rzymska ma delikatniejszy smak niż sałata masłowa. Pasuje do wszelkiego typu sałatek, zwłaszcza z dodatkiem różnego rodzaju serów i dipów. Dobrze komponuje się z owocami granatu i pomidorami.Można ją także dodawać do zup.

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo to jedno z dań, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych.

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, salatka z grillowanej salaty rzymskiej,

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo - składniki:

  • 2 nieduże główki sałaty rzymskiej, przekrojone wzdłuż na dwie części, opłukane i wysuszone
  • 4 pomidory śliwkowe pokrojone w ćwiartki
  • 50 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 50g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę
Do dekoracji
  • 50g rozdrobnionego sera feta

Dressing Smoked Boody Mary - składniki i przygotowanie

  • 60ml oliwy
  • 80 ml soku pomidorowego
  • 30 ml (2 łyżki) Tabasco Chipotle Pepper Sauce
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Wszystkie składniki dressingu wymieszaj ze sobą, aż do momentu połączenia w jedną całość, dobrze dopraw i odłóż na bok. 

Przepis na grillowaną sałatę rzymską z boczkiem i chorizo

Uwaga: Przed spryskaniem oliwą i grillowaniem sałatę rzymską należy bardzo dokładnie osuszyć. Jeśli pozostaną na niej krople wody, sałata rzymska będzie się dusić, zamiast grillować.

Usmaż boczek i chorizo na patelni grillowej na średnim ogniu, smaż do momentu chrupkości, przenieś na talerz i odstaw na bok. 
Nagrzej patelnię grillową. Połóż połówki sałaty na patelni i smaż, obracając, aż do momentu zarumienienia i lekkiego przywiędnięcia liści, około 4 minuty.
Powtórzyć to samo z ćwiartkami pomidora.
Przenieś pomidory i posiekaną sałatę do półmiska, dopraw solą i pieprzem, skrop dressingiem i posyp chorizo, bekonem i serem feta.

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo

Idealna na ciepło i na zimno grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger