Pikantne krewetki w panierce

Pikantne krewetki w panierce


Pikantne krewetki w panierce z chrupiącego ciasta to idealne danie na każdą okazję. Wyrazisty dip dodatkowo podkręci smak krewetek i doda im świeżości.
Pikantne krewetki w chrupiącej panierce przygotujecie w pół godziny, niespecjalnie się przy tym wysilając. Także ciasto do krewetek, mimo długiej listy składników jest proste do zrobienia, a przy tym obłędnie smaczne. Panierowane krewetki sprawdzą się jako szybka przekąska. Smażone krewetki w cieście możecie też podać na obiad, jako danie główne.
Do tej potrawy najbardziej odpowiednie będą krewetki argentyńskie lub krewetki tygrysie.

Pikantne krewetki w panierce

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje 4

Pikantne krewetki w panierce

- składniki
  • 24 krewetki średniej wielkości z ogonem, obrane
  • mąka do oprószenia krewetek 
  • olej do smażenia

Pikantna panierka do krewetek

  • 100g mąki pszennej
  • 200g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki śmietany
  • 100g sera cheddar startego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki Tabasco Pepper Sauce
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 150 ml piwa
  • 1 jajko, lekko rozbełtane
  • 2 litry oleju roślinnego (do smażenia)
  • 50 g mąki do przyprószenia krewetek

Dip do krewetek

  • 200 ml sosu tatarskiego
  • 1 łyżka Tabasco Pepper Sauce
  • sok z cytryny do smaku

Jak zrobić dip do krewetek

Wymieszaj wszystkie składniki

Podstawowy przepis na pikantne krewetki w panierce

Podgrzej olej w frytkownicy do 180 stopni
Połącz w misce wszystkie składniki panierki i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę
Obtocz krewetki w mące, a następnie zanurz w cieście i smaż na gorącym oleju przez 2 do 3 minut do uzyskania złotego koloru
Odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj na gorąco z przygotowanym wcześniej dipem i cytryn.

Komentarze

  1. Wygląda pysznie, zdradź jeszcze gdzie kupić najlepiej takie krewetki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem w jakim zakątku Polski mieszkasz, więc trudno mi polecić konkretny sklep.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: